pisanje nagrada mali princFoto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, čije se 31. izdanje održava od 22. do 27. septembra 2024. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće ovogodišnju Nagradu za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca.

Nagradu “Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, dobiće dr Ema Tomaševska iz Poljske.
Luka Kecman (1962) je profesor istorije srpskog pozorišta, teatrolog, pisac komada za decu i omladinu, i pozorišni reditelj. Rođen je u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku srpska književnost i jezik, gde je i magistrirao sa temom „Dramsko oblikovanje u pripovetkama Petra Kočića“. Doktorsku disertaciju „Petar Kočić na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske“ uspešno je odbranio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i stekao naučno zvanje doktora nauka o dramskim umetnostima iz oblasti teatrologije.

Zaposlen je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u zvanju redovnog profesora, uža naučna oblast Istorija i teorija filma i teatra.

Autor je dramskih tekstova i scenarija za pozorišne predstave „Izvolite u cirkus“, „Znate li gde se nalazimo“, „Igrate li šah“, „Svemirske prskalice“, „Klupa“, „Bajka o bajci“, „Čarobna česma“. Poslednja tri teksta su nagrađena od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS te objavljeni kao knjiga pod naslovom „Klupina bajka o čarobnoj česmi“.

Svi tekstovi su izvođeni u pozorištima Srbije i Republike Srpske. Za TV Novi Sad, NS Plus program, napisao je serijal za decu pod nazivom „Svetski sudar bajki“, a bio je i saradnik dečjeg zabavnog programa „Zvrk“, autor je scenarija i režija za više muzičkih spotova, te scenarija za dečji film „Kapljica“, snimljen u produkciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Luka Kecman i Jaroslav Antonjuk dobitnici Nagrade za životno delo „Mali Princ” 1
Foto: Promo

Ovaj film i dramski tekstovi često su u procesu nastave u OŠ u Republici Srpskoj. Kao reditelj, u pozorišnim kućama Srbije i RS, postavio je na scenu blizu 45 (više od pola je za decu) naslova domaćih i stranih autora.

Jaroslav Antonjuk je poljski režiser, autor, teatrolog, direktor Lutkarskog i glumačkog pozorišta u Lomži i umetnički direktor Međunarodnog pozorišnog festivala VALISE. Završio je Pozorišnu državnu akademiju u Varšavi (1988–1992) i SGH Warsaw School of Economics (2010). Od 1994. je direktor Lutkarskog i glumačkog pozorišta u Lomži, radeći od 1995–2002. na podizanju zgrade pozorišta.

Kao režiser je 1990. debitovao predstavom “Time Release”, a u Lutkarskom pozorištu 1995. Lešmjanovom “Šumskom pričom”. Predstava je nagrađivana na mnogim festivalima. Do sad je realizovao oko 60 predstava u zemlji i inostranstvu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Belorusija, Rusija, Crna Gora, Španija, Poljska) i za većinu je dobijao nagrade.

Među njegovim najvažnijim predstavama su “Prodavnica igračaka”, “Dimničar”, “Srećni Princ”, “Začarani jelen”, “Suđenje Kafki”, “Mali Princ”, “Čarobnjak”, “Pinokio”, “Guliver”, i druge. Dobitnik je brojnih poljskih i internacionalnih nagrada za svoj rad. Ukupno je realizovao 17 predstava na Balkanu, u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru, Banja Luci, Podgorici, Kragujevcu i Nišu.

Dr Eva Tomaševska diplomirala je na Tehnološkom univerzitetu u Krakovu, na Arhitektonskom fakultetu 1986. godine. Diplomirala je 1989. na Odseku za režiju lutkarskog pozorišta Državne više pozorišne škole u Varšavi, na odseku za lutkarstvo u Bjalistoku.

Učestvovala je u pozorišnim radionicama koje su vodili Peter Šuman, Henk Boervinkel i Ričard Bredšou. Režirala je predstave u dečjim pozorištima. Od 1990. godine radi na Odeljenju za kulturno obrazovanje na Fakultetu za etnologiju i obrazovne nauke Univerziteta u Šleskoj. Godine 2007. doktorirala je humanističke nauke na Institutu umetnosti Poljske akademije nauka u Varšavi.

Prošle godine su nagrade “Mali princ” dodeljene glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i publicisti, i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju. Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Branka Veselinović (2019), Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 22. do 27. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, i u Glavnom takmičarskom programu ugostiće 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Biće održan i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu “Pokret, slušanje, promena u percepciji pozorišta za decu i mlade” pod rukovodstvom dr Marijane Prpe Fink.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Grad Subotica. Izvršni producent festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari