Nagrada Mikiju Manojloviću i obeležavanje Aristotelovog rođendana 1Foto: medija centar

„Raške duhovne svečanosti slave uspeh i dostignuća ljudskog uma“, rekao je otvarajući ovu manifestaciju Ignjat Rakitić predsednik opštine Raška.

 On je podsetio na to da su se za nešto više od dve decenije postojanja Svečanosti izborile za prestiž i ugled, a reč je o manifestaciji koja se održava van velikih centara.

Za takav status izborila se osmišljanjem kvalitetnih kulturnih programa. Ignjat Rakitić je saopštio ime ovogodišnjeg priznanja „Stefan Prvovenčani“. To je glumac Predrag Miki Manojlović. Nagrada se sastoji od povelje, plakete i simboličnog novčanog iznosa.

Poznati glumac je dobio ovo priznanje jer je tokom dugogodišnje karijere „ostao na braniku umetnosti“. Nakon otvaranja obeleženo je 2400 godina od rođenja Aristotela. O ličnosti i delu velikog grčkog mislioca koji je uticao na razvoj celokupne evropske misli i kulture govorili su Irina Deretić i Bogoljub Šijaković koji je detaljno se osvrćući na njegov život i delo kazao da je u pitanju sistemski mislilac koji je formirao sistem filozofije, ali i to da je Aristotel bio razborit i trezven čovek koji je poznavao i „filozofiju o ljudskim stvarima“.

Na kraju večeri u Domu kulture publika je uživala u predstavi „Frenki i Dżoni“ koju su odigrali Sloboda Mićalović i Igor Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari