Nagrada "Novica Tadić" Andreji Kargačin za “Slobodne dane Elene Čaušesku” 1Foto: zaprokul rs.

Prestižna književna nagrada za mlade pesnike „Novica Tadić“ uručena je juče u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) Novosađanki Andreji Kargačin za delo „Slobodni dani Elene Čaušesku“.

Član komisije i književni kritičar Žarko Milenković proglasio je delo „Slobodni dani Elene Čaušesku“ za najbolji rukopis 2023. godine navodeći da ta zbirka upoznaje čitaoce sa dobom Holokausta, periodom najvećeg ljudskog stradanja u Evropi.

“Ovaj rukopis je zaista izuzetan i on se izdvojio od svih i po celovitosti i po umetničkom kvalitetu, on govori o jednoj važnoj temi – da li smo se ikada zapitali šta su u slobodno vreme radili neki od najpoznatijih diktatora sveta, šta su radile njihove ljubavnice i supruge, kao i šta stoji iza teških i nasilnih zločina”, dodao je Milenković.

O ovofgodišnjoj dpobitnici nagrade odlučio je žiri,  koji je radio u sastavu: Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić.

„Andreja Kargačin pozorišna je rediteljka, umetnica performansa, vizuelna umetnica, koreografkinja i izvođačica. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za pozorišnu i radio režiju.

Predstave su joj izvođene u Narodnom pozorištu, Bitef teatru i Novosadskom pozorištu, izlagala je u Srbiji i Italiji, na samostalnim i grupnim izložbama. Autorka je romana Akvarijum (2017), za koji je dobila nagradu „Dositejevo pero“.

Književnu nagradu, u ime Ministarstva kulture uručio je Branislav Maričić, šef Kabineta potpredsednice Vlade i ministrke kulture Maje Gojković. Maričić je čestitao je dobitnici sa nadom da će joj ova nagrada biti podsticaj da nastavi i dalje sa uspesima.

Vladan Cerović, v.d. direktora Zavoda, uz čestitke dobitnici najavio je projekat MLADI U FOKUSU sa namerom da se pored mladih pesnika, afirmišu i mladi stvaraoci u oblasti likovne umetnosti, pozorišta i književnosti kroz različite programe, radionice, izložbe, promocije i nova izdanja.

Vidno uzbuđena, dobitnica nagrade Andeja Kargačin je sa publikom podelila lične emocije o tome koliko joj je Novica Tadić kao pesnik blizak i kolika je važnost nagrade koja nosi njegovo ime.

Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Novice Tadića i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen rukopis.

Uz brojne zvanice iz kulturnog života, dodeli nagrade prisustvovala je i gospođa Zorica Tadić, supruga velikog pesnika, navodi“ se na sajtu Zaprokul.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari