Film „12 Years a Slave“ Stiva Mekvina osvojio je glavnu nagradu publike na Filmskom festivalu u Torontu. U ostvarenju zasnovanom na memoarima Solomona Nortupa iz 1853, slobodnog crnca koji je prodat u ropstvo, glavne uloge tumače: Čivetel Edžiofor, Majkl Fasbender, Benedikt Kamberbač, Paul Dano, Pol Đjamati, Bred Pit.


Mekvinov film tako je postao jedan od glavnih pretendenata za nagradu Oskar, budući da su prethodni dobitnici glavne nagrade Toronta bili „Kraljev govor“, „Milioner iz blata“, „U dobru i u zlu“, „Američka lepota“.

„Na festivalu na kojem je prikazano toliko dobrih filmova, ne mogu a da ne budem prezadovoljan dobijenom nagradom. Zahvalan sam svim ljudima koji su radili sa mnom na filmu, i srećan sam što je njihov rad neko primetio i nagradio,“ saopštio je reditelj filmova „Sram“ i „Glad“.

Bred Pit, inače i producent filma, rekao je na premijeri da je Mekvin uzeo na sebe strašnu temu, punu nasilja.

„Bilo je potrebno da jedan Britanac postavi veliko pitanje: zašto nema više filmova o ropstvu u SAD“, kazao je Pit.

Publici u Torontu dopao se i britanski film „Filmomena“ sa Džudi Denč u glavnoj ulozi, dok je treće mesto po glasovima gledalaca osvojio film „Zatvorenici“. Nagrada za najbolji dokumentarac otišla je filmu „The Square“ Džehane Nudžaim, koji prati aktiviste na Tahrir trgu u Kairu uoči zbacivanja egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka 2011. Za najbolji kanadski film proglašen je „Asphalt Watcher“ Šejn Eman i Seta Skriversa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari