Zlatni globus za najbolji film i režiju ostvarenju „The Power of the Dog“ 1foto BETAPHOTO Richard Shotwell/Invision/AP, File)

Uprkos optužbama za nedostatak rasne raznolikosti među svojim članstvom, za primanje mita i finansijske malverzacije, u strogim protivpandemijskim uslovima održana je 79. dodela filmskih i televizijskih nagrada Zlatni globus (Golden globe), koju organizuje HFPA (Holivudska asocijacija stranih novinara), u hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu.

Zbog pomenutih kontraverzi TV kuća NBC ove godine nije prenosila ceremonuju, a brojne poznate ličnosti odbile su da dodele nagrade pobednicima.

Nagradu za najbolji film u kategoriji drama dobio je „The Power of the Dog“, čija je autorka Džejn Kempion osvojila i nagradu za najbolju režiju.

U kategoriji mjuzikl ili komedija pobedio je film Stevena Spilberga „Priča sa zapadne strane“.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Kenet Brana za film „Belfast“.

Najbolja glumica u kategoriji drame je Nikol Kidmen za ulogu u filmu „Being the Ricardos“, a najbolji glumac u istoj kategoriji je Vil Smit za ulogu u filmu „King Richard“.

Najbolja glumica u kategoriji mjuzikl ili komedija je Rejčel Zegler, („Priča sa zapadne strane“) a najbolji glumac u istoj kategoriji je Endrju Garfild (film Tick, Tick … Boom!).

Nagradu za najbolji strani film osvojilo je japansko ostvarenje „Drive My Car“.

Za najbolju sporednu glumicu izabrana je Ariana DeBose, („Priča sa zapadne strane“) a najbolji sporedni glumac je Kodi Smit-McPhee, („The Power of the Dog“).

Serija „Succession“ pobedila je u kategoriji drama, a u kategoriji mjuzikl/komedija serija „Hacks“.

Za najboljeg glumca proglašen je Oh Yeong-su iz južnokorejske hit serije „Squid Game“ postavši tako prvi južnokorejski glumac kome je pripala ovo priznanje, a Kejt Vinslet je dobila nagradu za najbolju glumicu u seriji „Mer iz Istauna“.

Za najbolju pesmu izabrana je „No time to die“ od Bili Ajliš, za istoimeni Džejms Bond film.

Ove godine se ceremonija dodele Zlatnog globusa, jedne od najprestižnijih nagrada posle Oskara, održala bez crvenog tepiha i poznatih ličnosti.

Mahom je to bilo i zbog mera zaštite od širenja virusa, te su oni koju su prisustvovali morali da budu vakcinisani, da imaju negativni PCR test, a umesto glamuroznog autfita da nose zaštitne maske.

Propisano odstojanje takođe je bilo jedna od mera opreza protiv širenja zaraze.

Ipak, ovo je prvi prvi put da se ceremonija odvijala bez poznatih ličnosti kao prezentera i bez televizijskog prenosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari