Na internacionalnom džez festivalu Nišvil 2011, koji će se održati u Niškoj tvrđavi od 10. do 15. avgusta, nastupiće više od 400 izvođača iz 20-ak zemalja, a očekuje se i veći dolazak stranih posetilaca nego prethodnih godina, najavio je juče direktor Nišvila Ivan Blagojević.


– Novina je River stejdž, u amfiteatru na Nišavskom keju, pored spomenika muzičaru Šabanu Bajramoviću, na kojem će 10. avgusta pored ostalih nastupiti Darko Rundek sa svojim Kargo triom. Ovaj stejdž, posvećen Bajramoviću, kada festival zvanično počne, preseliće se u Tvrđavu, i biti Open stejdž. Uz Matine stejdž, ispred Tržnog centra Kalča, postojaće i dva oficijelna stejdža u Tvrđavi. Novina je i da će na ovogodišnjem festivalu pojedinačno nastupati i džez pijanisti, kao i da će deo programa Nišvila osim publike u Beogradu (15. avgusta), što je već tradicija, moći da vide i ljubitelji džeza u Bjeljini (9. avgusta) i Novom Sadu (10. avgusta)- rekao je Blagojević na konferenciji za novinare.

On je rekao da će prvi put u Srbiji svirati Sly Dunbar & Robie Shakespeare (11. avgust), kao i „čarobnjak na gitari“ Stanley Jordan (12. avgust). Na festivalu će nastupiti i Jive aces (11. avgust), Chico Freeman (11. avgust), Jackie Ryan (12. avgust), Mungo Jerry (13. avgust), Maya Nova & Rick Margitza (13. avgust) i Tom Harrell (14. avgust). Publika će ponovo moći da čuje Candy Dulfer, koja će na završnoj večeri u Nišu 14. avgusta nastupiti sa svojim ocem Hans Dalferom, koji prvi put gostuje u Srbiji. Atraktivna holandsko- američka saksofonistkinja već je oduševila publiku na Nišvilu 2009. Boje domaćih džezera „braniće“ pored ostalih Vasil Hadžimanov, Lena Kovačević i Zemlja groova.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Nišvila za životno delo je Mihajlo Miša Blam, kome će priznanje biti uručeno na zvaničnom otvaranju festivala. Još nisu poznati dobitnici tradicionalnog Gran prija „Šaban Bajramović“, za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima, kao i novoustanovljene nagrade Car Konstantin, za najbolji džez nastup na festivalu.

Organizatori Nišvila saopštili su da karata za festival još uvek ima. Cena kompleta karata za četiri festivalske večeri je 3.000 dinara. Studentski i đački kompleti koštaju 2.500 dinara i mogu se nabaviti uz indeks i đačku knjižicu. Pojedinačne karte koštaju 1.000, a kompleti za VIP tribinu 4.000 dinara. „Ulaz“ na River, Open i Matine stejdž su besplatni.

Pozivi na Nišvil u Londonu

Sponzori Nišvila su Ministarstvo kulture i grad Niš. Zlatni sponzor festivala je NIS, a veći sponzori su i DIN Filip Moris, Pils Plus, Pošte Srbije i Erste banka. Ministarstvo kulture je svrstalo Nišvil u manifestacije od nacionalnog značaja, a Turistička organizacija Srbije uvrstila ga je u zvaničnu turističku ponudu zemlje, tako da su se bilbordi sa „preporukom“ da se dođe na Nišvil našli i u centru Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari