Nagrada za životno Puriši Đorđeviću 1Fotogrfija: Puriša Đorđević, dobitnik nagrade za životno delo (Foto: N. Kovačević)

Otvaranjem izložbe Užičanin u Americi o životu i radu Stojana Stiva Tešića (1942, Užice – 1996, Nova Škotska, Kanada) koji je 1980. godine nagrađen Oskarom za scenario filma Breaking Away (Četriri prijatelja) u režiji Pitera Jejsta koji je prikazan sinoć…

… u Užicu je počeo Prvi međunarodni filmski festival evropske produkcije koji je posvećen našem oskarovcu i originalnom filmskom scenariju.

Postavku, čiji su autori Dušica Murić, Biljana Ristović i Gordana Bacotić, bibliotekarke Narodne biblioteke Užice koja je uspela da prvi put na srpskom jeziku štampa i Tešićev roman Karu, otvorena je u holu NP Užice.

– Sudbina Stojana Stiva Tešića, o kojoj govori izložba, potvrđuje Andrićevu i univerzalnu istinu da su svi pravi životi lepi i teški, kazao je Dragiša Stanojčić, direktor Užičke biblioteke, otvorivši izložbu i najavo njeno gostovanje u Narodnoj biblioteci Srbije, a potom i u drugim bibliotekama i galerijama.

Nagrada za životno delo je dodeljena Puriši Đorđeviću, istaknutom reditelju, scenaristi i piscu, za koga je Slobodan Šuljagić, član Saveta festivala, istakao da je „ispisao najznačajnije stranice svetske, evropske, jugoslovenske i srpske kinematografije“, da njegov „impresivni popus čini više od 70 filmskih naslova“ i da je „svojim nekonvencionalnim filmskim rukopisom proslavio domaći film na svetskim festivalima“.

– San svakog Čačanina je da bude Užičanin, uzvratio je duhovito Puriša Đorđević, primajući nagradu, aludirajući na komšijsko rivalstvo dvaju gradova, što je izazvalo gorohotan smeh i veliki palauz publike.

– Uvek se iznenadim kada mi se desi nešto prijatno u ovim godinama. Nisam iznenađen nagradom. Bio sam prinuđen da istražujem da li sam je zaslužio i video sam da imam u Puli četiri Zlatne arene. Da bude interesantno, nagrađen sam za scenario filma Osam kila sreće u Puli i na festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji. Ono što se ne zna, a nisam hteo to da govorim, dokumentarni film Majka, sin, unuk, unuka je nagrađen na Festivalu dokumentarnog filma u Kanu. Dobio sam i nagradu za scenario za kratki igrani film On, po priči Branka Ćopića. Kada sam pronašao sve te podatke o sebi, bio sam malo mirniji da ne pristupam nagradi na način koji nije baš hohšatplerski, kazao duhovito za Danas Puriša Đorđević .

Selektor Radoslav Zelenović, koji je zajedno sa Igorom Stankovićem odbrao festivalski program od 26 filmova, podsetio je na to da je Tešić jedan od šestorice Srba koji su nagrađeni Oskarom (glumac Karl Malden ili Mladen Sekulović 1951. godine za epizodnu ulogu u filmu Tramvaj zvani želja; Dušan Vukotić Vud 1962. godine za animirani film Surugat; inženjer Zoran Perišić za specijalne efkte u Supermenu; inženjer Mirko Kovač 2007. godine za tehnički doprinos razvoju filmu; naredne godine i dr Dejan Ilić za digitalnu kameru ARRI).

Rekavši za Danas da je čudno to što 75 godina od rođenja Stiva Tešića Užice nema legat ili neki drugi sadržaj koji bi bili dostupni ljudima da vide ko je on bio, Zelenović je dodao da je u planu da se od naredne godine na festivalu premijerno prikazuju filmovi koji su snimljeni po originalnom scenariju, bez obzira na njihovo geogfrafsko poreklo.

– Pokušaćemo da ugostimo i poznate autore iz sveta koji bi držali radionice i da otvorimo legat Stiva Tešića, rekao je za Danas Zelenović i dodao da „imena poput Gage Antonijevića, Slobodana Šuljagića, Puriše Đorđevića i drugih iz Beograda kojima se ideja dopala, mogu da budu garancija da će festival postati ugledna manifestacija sa veoma jasnim konceptom“.

Festival je otvorio Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i predsednik Saveta festivala, a o značaju Tešičevog dela, posebno njegovog dramskog opusa, govorila je dr Ljiljana Bogoeva Sedlar, profesorka FDU Beograd i jedna od najboljih poznavalaca njegovog dela.

Festival, posvećen našem jedinom dobitniku Oskara za scenario koji je, osim scenarija za šest filmova, napisao jedanaest drama i dva romana, nastavlja se do 14.decembra projekcijama filmova u NP Užice i u bisokopu Art. Publika će odlučiti o najboljem filmu, a 14. decembra u Užičkom pozorištu, od 20,30 časova, biće prikazan i film Four friends, u režiji Artura Pena, za koji je Tešić takođe napisao scenario.

Tehnički problemi

Projekciju Tešićevog filma Breaking Away u Narodnom pozorištu, pratili su veliki tehnički problemi, poput izuzuteno lošeg zvuka i nekompletnog titla, zbog čega je deo gledalaca napustio salu. U Užičkom pozorištu navode da ti problemi „nisu prouzrokovami ni opremom ni opetarerima u pozorištu, već da su organizatori festivala angažovali tehničku ekipu sa opremom, te da pozorište ničim nije moglo da utiče na kvalitet tona i problem sa titlom“. Mihajlo Todorović, vlasnik „Maja filma“ koja je suosnivač festivala, rekao je za Danas da je njegova firma angažovala „jednu beogradsku firmu, ali da su se desili tehnički problemi“. Na pitanje da li je tačno da su problemi nastali i zbog toga što je film skinut sa interneta, Todorović je rekao: – Dobili smo prava od jedne kompanije, koja izdaje filmove za ovakvo prikazivanje, da skinemo film i zbog toga je kvalitet filma bio takav“. On je dodao da je originalna verzija veoma skupa i da u Kinoteci postoji samo jedna kopija Tešićevog drugog filma „Četiri prijatelja“. – Izvinjavamo se publici i to se neće ponoviti, poručio je Todorović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari