Nagrada "Živojin Žika Pavlović" Stoletu Popovu: Večeras dodela priznanja na manifestaciji Godišnje nagrade reditelja 1Foto privatna arhiva

Na gala svečanosti nove manifestacije Godišnje nagrade reditelja, čiju je organizaciju podržala FERA – Federation of European Screen Directors, večeras ( 17. oktobra), biće dodeljena visoka priznanja – Stole Popov, autor čiji su filmovi obeležili jugoslovensku i makedonsku kinematografiju, primiće počasnu Nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za promociju kulture prostora Balkana u svetu.

Nagradu koja se u proteklih trinaest godina ustoličila kao jedna od najuglednijih u regionu, Stoletu Popovu će uručiti Predrag Miki Manojlović, koji je igrao glavne uloge u mnogim njegovim filmovima, a ko će biti prvi laureati Godišnje nagrade reditelja za najbolju režiju dugometražnog igranog filma biće objavljeno tokom večerašnje ceremonije u „Hotelu Pupin“ u Novom Sadu.

Nagrada "Živojin Žika Pavlović" Stoletu Popovu: Večeras dodela priznanja na manifestaciji Godišnje nagrade reditelja 2

U konkurenciji 46 ostvarenja iz regiona nominovani su Dragan Bjelogrlić za film „Čuvari formule“ (Srbija), Una Gunjak – „Ekskurzija“ (BiH), Mladen Đorđević – „Radnička klasa ide u pakao“ (Srbija), Luka Mihajlović – „Indigo Kristal“ (Srbija), i Siniša Cvetić – „Usekovanje“ (Srbija).

U dve kategorije TV serija, u konkurenciji 12 pojedinačnih epizoda dramskih serija, i 10 mini serija iz zemalja bivše Jugoslavije, nominovani su Mina Đukić (epizoda „Plen“ serije „Poseta“ – Srbija), Uroš Tomić (epizoda „Požar“ serije „Poseta“ – Srbija), Dalibor Matanić za drugu sezonu serije „Šutnja“ (Hrvatska), Marko Đilas za seriju „Poziv“ (Srbija), i Alen Drljević i Nermin Hamzagić za seriju „Znam kako dišeš“ (BiH).

Na ovoj listi su i Ivan Živković (“Vreme smrti” – Srbija), Jelena Stolica (“12 reči” – Srbija), Ivan Stefanović (“Deca zla” – Srbija), Saša Hajduković (“Koža” – Srbija, BiH), Petar Ristovski (“Tunel” – Srbija).

O dobitnicima nagrada odlučivalo je 162 reditelja raznih generacija iz čitavog regiona (na posebnoj zatvorenoj platformi u prethodnih mesec i po dana pregledali su sve filmove i serije u konkurenciji za nagrade i dali svoje ocene), a pravo učešća u ovom izboru ostvarili su filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju od januara 2023. do juna ove godine, i serije koje su imale premijerno prikazivanje od juna 2023. do juna 2024.

Prema rečima reditelja Darka Bajića, osnivača manifestacije, Godišnje nagrade reditelja značajne su zbog toga što se dodeljuju po kriterijumima koje kolege postavljaju kolegama, a ceo projekat ima važnu misiju i cilj da se profesiji reditelja vrati integritet i nezavisnost autorskih ideja, da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela, da se kroz razmenu iskustva ojača međusobna regionalna saradnju i doprinese izradi konstruktivnih predloga za razvoj kinematografskih delatnosti u našim zemljama.

Na konferenciji Organizacija za zaštitu autorskih prava, u okviru ovog projekta, biće potpisan značajan dokument, prvi ove vrste, o međusobnoj saradnji tri kolektivne organizacije za zaštitu prava filmskih autora – naše UFUS AFA Zaštite, hrvatske DHFR i slovenačke AIPA.

Pored konferencije održaće se i seriji panela Asocijacija reditelja Balkana, na kojima će učestvovati predstavnici udruženja iz ovog regiona. Među moderatorima i učesnicima ovih razgovora su Srdan Golubović, Danilo Šerbedžija, Klemen Dvornik, Darko Bajić, Srđan Dragojević, Stefan Gelineo, Igor Ivanov Izi, Nikica Zdunić, Deian Caramazan, Csaba Bollok, Milan Škundrić, Ana Knežević, Nikola Vučković, Siniša Cvetić, Mario Reljanović…

Projekat Godišnje nagrade reditelja, pored FERA – Federation of European Screen Directors, podržali su Sekretarijat za kulturu grada Novog Sada, Filmski centra Srbije, UFUS AFA Zaštita, kao i sva strukovna udruženja i asocijacije iz zemalja Balkana, a organizator je producentska kuća „Magična linija“ iz Beograda.

Dve nominacije za Oskar, nagrada Feliks…

Stole Popov rođen je 1950. godine u Skoplju, diplomirao je filmsku režiju na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu, u klasi profesora Radoša Novakovića. Tokom bogate karijere bio je reditelj, potom i direktor „Vardar filma“, a od 1989. je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i i šef Studija za filmsku režiju. Jedan je od osnivača prve makedonske privatne producentske kuće „Triangl“ 1988. Od 1997. godina član je Evropske filmske akademije, i dobitnik je više od 50 evropskih i svetskih nagrada i priznanja, među kojima su osam gran prij, dve nominacija za američki Oskar i Feliks, koji je dodeljivala EFA.

Popov je potpisao neke od kultnih igranih filmova jugoslovenske i makedonske kinematografije, kao što su „Crveni konj“, „Srećna Nova 49.“, „Tetoviranje“, „Ciganska magija“, „Do balčaka“…, koji su osvajali priznanja na ovdašnjim i svetskim festivalima, kao i brojna dokumentarna ostvarenja koja su takođe nagrađivana i priznata od evropske kritike.

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Živojin Žika Pavlović“ su Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Slobodan Šijan, Rade Šerbedžija, Velimir Bata Živojinović, Emir Kusturica, Dragan Gaga Nikolić, Bogdan Diklić, Slavko Štimac, Goran Paskaljević, Milčo Mančevski, Miloš Miša Radivojević…

Podsećanja radi, u proteklih trinaest godina nagrada koja nosi ime jednog od najvećih autora ovdašnjeg i evropskog filma dodeljivala se na Leskovačkom Internacionalnom Festivalu Filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Odlukom porodice Pavlović povučena je sa ovog festivala pre nekoliko meseci, kada je Darko Bajić, dotadašnji dugogodišnji umetnički direktor LIFFE koji je i ustanovio ovo priznanje, otišao sa ove funkcije i završio svoj angažman na leskovačkom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari