Nagrada "Zoran Radmilović" Branimiru Brstini 1

Milija Vuković, glumac (predsednik žirija), Miloš Latinović, književnik, i Željko Hubač, dramski pisac činili su žiri 25. „Dana Zorana Radmilovića“ i minulih sedam dana odlučivali kome će svake večeri pripasti „Zoranov brk“, kao svojevrsnu uvertiru pred proglašenje najboljeg glumca festivala , nagrade „Zoran Radmilović“.

Jednoglasno su odlučili da ova prestižna nagrada u glumačkom pripadne Branimiru Brstini za ulogu Dankana u predstavi „Makbet“ Ežena Joneska, u režiji Anđelke Nikolić i izvođenju Ateljea 212 u Beogradu.

– Branimir Brstina je snagom svog dara i ogromnom energijom, bravurozno predvodeći glumački ansambl, ostvario ulogu dostojnu velikog Zorana Ramilovića. Podjednako uverljiv kao uplašeni vlastodržac, osioni vladar, surovi egzekutor i izmanipulisani muškarac, Brstina je pametno odabranim glumačkim sredstvima demonstrirao svu slojevitost i moć svog glumačkog izraza. Njegov Dankan je, s jedne strane bio ubedljiva Joneskova replika na Šekspira, a sa druge slika i prilika ovovremenih vladara – stoji u obrazloženju stručnog žirija festivala.

Nagrada publike za najbolju predstavu pripala je Pozorištu „Boško Buha“ za predstavu „39 stepenika“ koja je igrana sinoć i kojoj je pripala nagrada „Krstomir Milovanović“, za vizuelni identitet.Nagrade će biti uručene večeras na zatvaranju festivala, kada će u čast nagrađenih glumci Narodnog pozorišta iz Beogradu igrati komad „Frenki i Džoni“.

Nagrada "Zoran Radmilović" Branimiru Brstini 2

Najbolja  po oceni publike: Scena iz predstave „39 stepenika“

Sinoć je festivalska publika je gledajući predstavu „39 stepenika“ u režiji Vladimira Aleksića uživala, smejala se i aplaudirala na otvorenoj sceni iz slike u sliku. Ogroman trud ansambla Pozorišta „Boško Buha“, a u ovoj urnebesnoj komediji je verovatno i svako od glumaca zaslužio „Zoranov brk“. Žiri je ipak odlučio, kako je Željko Hubač rekao na dodeli, u paleti nekoliko sjajnih tumačenja, da Zoranov brk dodeli Goranu Jevtiću, ali i da su „brk“ dobili Andrija Milošević, Viktor Savić ili Anastasia Mandić izbor ne bi bio pogrešan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari