Nagradu „Lazar Trifunović“ za najbolji kritički tekst 2009. godine dobio je dr Jerko Denegri za rad „Simptomi srpske umetničke scene posle dvehiljadite“ objavljen u prvom broju časopisa „Remont Art files“, kao i za tekstove dopunjenog izdanja knjige „Jedina moguća istorija moderne umetnosti – Beograd kao internacionalna umetnička scena“, koju je objavio BIGZ u saradnji sa MSUB.

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu pripalo je Dejanu Sretenoviću, kustosu izložbe „Slobodan Šijan – Oko filma“, održane u Salonu MSU. Komisija koja je radila u sastavu: Slobodan Ristić, likovni kritičar Trećeg programa Radio Beograda, Milica Petronijević, direktorka Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, i Zoran Gavrić, profesor FPU u Beogradu, u obrazloženju navode da Denegri svojim tekstovima markira ključne izložbe i projekte, ali pre svega, kontekstualizuje savremenu srpsku umetnost u evropskim koordinatama.

U obrazloženju žirija koji je dodelio nagradu Sretenoviću, a koji je radio u sastavu: Simona Čupić, profesorka na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Slobodan Jovanović, kustos MPU u Beogradu, i Dragana Kovačić, savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, ističe se da izložba „Slobodan Šijan – Oko filma“, iako posvećena jednom umetniku, prevazilazi monografski okvir i značenje i uspostavlja široki dijalog sa različitim problemima, od estetičkih i egzistencijalnih do socijalnih i političkih.

Svečana dodela nagrada biće organizovana u četvrtak u Kulturnom centru Beograda, kada će o likovnoj kritici Lazara Trifunovića govoriti Vesna Kruljac, autorka knjige „Lazar Trifunović, protagonist i antagonist jedne epohe“, koju je prošle godine objavio Narodni muzej u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari