Nagrade Ulupudsa na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu: Priznanja za 14 izdavača i autora 1foto Stanislav Milojković

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije Ulupuds na 67. Beogradskom sajmu knjiga dodelilo je u oblasti ilustracije, stripa, dizajna, istorije i teorije umetnosti, kompletne opreme knjige, kao i za monografska izdanja 13 diploma i jednu pohvalnicu izdavačkim kućama i autorima.

Žiri Ulupudsa radio je u sastavu: Jelena Pavićević, David Vartabedijan i Dejan Vukelić, saopšteno je iz ovog umetničkog udruženja.

Diplomu za doprinos istoriji umetnosti za knjigu „Moderni Beograd 1918-1941“ dobili su autori: Dušan Babac, Bojan Popović i Tijana Antonijević. Ova monografija dobila je i Diplomu za izdavački poduhvat koja je dodeljena izdavaču beogradskoj kući Data Status. Diplomu za doprinos teoriji umetnosti za knjigu „Raspevani Beograd“ dobila je autorka Irena Šentevska. Knjigu je objavio Clio. Diploma za doprinos istoriji primenjene umetnosti „Geroslav Zarić Gera – čarobnjak scene“ autora Živadina Mitrovića pripala je Službenom glasniku, a Diploma za doprinos kulturi i kulturnom nasleđu „Monografiji povodom 70 godina Doma vojske Srbije“, izdavač je Medija centar „Odrana“. Diplomu za monografiju iz oblasti likovne umetnosti „Radionica za izradu anđela – Milan Tucović“ dobio je autor Zoran Jeremić, dok je Diploma za grafičko oblikovanje knjige „Vek našeg trajanja – Vazduhoplovna akademija (1924 – 2024)“ pripao dizajnerki Danijeli Paracki. Diploma za izdavački poduhvat u oblasti stripa pripala je izdavaču Darkvud za strip „Kalvin i Hobs“, a Diploma za autorski strip „Kralj ničega“ izdavačkoj kući Sistem Komiks.

Za ilustraciju knjige za decu „Ršumovanje od A do Š“ diplomu je dobila ilustrator Biljana Mihajlović. Izdavač ove zbirke poezije je čačanska Pčelica. Diplomu za likovnu opremu knjige za decu „Naučni kuvar“ u izdanju Kreativnog centra dobila je autorka Zorana Kurbalija Novičić, a za opremu knjige „Gornja knjiga, donja knjiga“, čiji je izdavač beogradska kuća Makondo, autor Aleksa Gajić.

Diploma za izdavački poduhvat fotomonografije LJubomira Kojića „Svetlopis kao beskraj“ pripala je Banatskom kulturnom centru Novo Mileševo, a Pohvala za kulturu namenjenoj mladima Svetlani Smolčić Makuljević „Pet žena srednjovekovne Srbije“, izdavač Zavod za udžbenike.

Novinarska priznanja

Komisija za brojanje novinarskih glasova u sastavu: Dragan Bogutović iz Večernjih Novosti, Meliha Pravdić, Radio Beograd Drugi program, i Marija Miljević Rajšić, RTS, proglasila je za najboljeg izdavača na 67. Beogradskom sajmu knjigu “Akademsku knjigu”. Novinarsku nagradu za najprofesionalniji odnos prema medijima dobila je “Laguna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari