Nagrađivani film „78 DANA“ premijerno u domaćim bioskopima 1Foto: detalj iz filma 78 dana Promo mts Dvorana

Nakon trijumfa na Festivalu evropskog filma na Paliću gde je ovenčan Zlatnim tornjem za najbolji film i nagrada sa Kipra, iz Insbruka i sa Tofifesta u Poljskoj, debitantski dugometražni film rediteljke Emilije Gašić, „78 dana“ naći će se u domaćim bioskopima od 29. avgusta, a premijerno prikazivanje zakazano je za 28. avgust u mts Dvorani.

Film smešten u period bombardovanja 1999. godine u jednom malom mestu u Srbiji, ujedinio je u jednom kadru iskusne glumce Gorana Bogdana, Jelenu Đokić i Pavla Čemerikića i četiri mlade glumice Viktoriju Vasiljević, Tamaru Gajović, Milicu Gicić i Mašu Ćirović.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane.

Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi.

Rediteljka Emilija Gašić podelila je svoje utiske nakon domaće festivalske premijere na Paliću i dve osvojene nagrade na ovom festivalu (Zlatni toranj za najbolji film i Gorki list nagrada publike):

„Bilo je jako lepo jer je naša publika stvarno osetila film. Bilo je i smeha i suza i nisam zamišljala da će biti ovako dirljivo.“

Dodala je i da je snimanje trajalo 20 dana i da je na njemu vladala odlična atmosfera.
„ Snimali smo u junu 2022. Imali smo probe od mesec dana. Ekipa je bila mala i bila je divna porodična atmosfera. Možda su najveći utisak ostavile grupne scene. Snimanje rođendana i pravljenje palačinki. Tu je bila baš lepa atmosfera, slušali smo muziku iz tog vremena i sve je snimano kroz igru.”

Film „78 dana“ imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future.

Prikazan je u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi u Peruu.

Nagrađen je na filmskim festivalima na Kipru (Cyprus Film Days) i u Insbruku, u Austriji (IFFI), TOFIFESTU u Poljskoj.

Film „78 dana“ nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

Karte za zakazanu projekciju mogu se već sada kupiti na blagajni mts Dvorane ili online putem sajta ovog bioskopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari