Nagrađivani filmovi u Letnjem bioskopu 1Foto : A1 Kinoteka

Pažljivo odabran repertoar A1 Kinoteka letnjeg bioskopa u avgustu nam donosi filmske naslove savremene svetske produkcije, koji su nagrađeni prestižnim filmskim priznanjima i koje je kritika veoma pozitivno ocenila.

Film „Trougao tuge“ biće na repertoaru sutra, 3. avgusta. Ova satirična i mračna komedija, kroz neobično „putovanje“ i figurativni, a i pravi brodolom, na zabavan i duhovit način ukazuje na sve apsurde današnjeg društva, ne štedeći ni jednu stranu.

Influenseri, novopečeni bogataši, radnici, svi su stavljeni na test usled neočekivanog obrta.

Scenario i režiju potpisuje Ruben Ostlund, a glavne uloge tumače Vudi Harelson, Tobias Torvid, Haris Dikinson, Čarlbi Din, Doli de Leon, Zlatko Burić i drugi.

Film je premijerno je prikazan 2022. godine na Kanskom filmskom festivalu, gde je osvojio Zlatnu palmu, kao i mnoga druga evropska filmska priznanja, od kojih je najznačajnija nagrada Evropske filmske Akademije za najbolji film 2022. godine, a bio je nominovan i za tri Oskara.

U nedelju 4. avgusta na repertoaru je „Crveno nebo“. Ovaj film koji je režirao jedan od najznačajnijih savremenih evropskih reditelja Kristijan Pecold, nagrađen je Srebrnim medvedom na 73. Berlinskom filmskom festivalu.

Radnja filma dešava se na Baltičkom moru. U letnjikovcu borave 2 mladića završavajući svoje profesionalne obaveze, a njihove planove za radno leto remete drugi stanari kuće, bezbrižni i rasterećeni. Situacija se menja, jedan od mladića se pridružuje njihovom dokoličarenju, a poseban nemir unosi zažareno crveno nebo i vatra koja je sve bliža. Uloge tumače Paula Ber, Tomas Šubert, Eno Trebs i Langston Uibel.

Film „Čovek koji je prodao svoju kožu“ biće prikazan u utorak 6. avgusta. U filmu, koji je režirala Tunižanka Kuter Ben Hanija, jednu od sporednih uloga igra Monika Beluči.

Radnja filma prati mladog Sirijca koji je napustio svoju zemlju bežeći od rata.

U potrazi za slobodnom, boljim i srećnijim životom, on pristaje da bude model odnosno da njegovo telo bude svojevrsno platno na kome će belgijski umetnik istetovirati svoj rad.

Njegovo telo postaje prestižni umetnički komad čime Sirijac gubi sve ono za čime je tragao. Mlada rediteljka na ovaj način predstavlja sukob i neshvatanja dva sveta.

Film je inspirisan stvarnim događajima. Nagrađen je mnogobrojnim priznanjima, a u Veneciji je poneo nagradu za najbolju mušku ulogu u okviru programa Horizonti 2020. godine.

Film „Bartonova akademija“ na repertoaru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa je 10. avgusta.

Proslavljeni reditelj Aleksander Pejn potpisuje ovaj film, koji je poneo mnoga priznanja – dve nagrade Zlatni globus i nagrade BAFTA.

Na 96. dodeli Oskara, film je bio nominovan u pet kategorija, uključujući one za najbolji film i najboljeg glumca, a odneo pobedu u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

Radnja filma donosi priču o skromnom profesoru prestižne američke škole, koji je primoran da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa njima a ceo odnos dopunjuje školska kuvarica koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Nedelja 11. avgust je rezervisana za film „Iznenada sami“. Francuska drama Tomasa Bidgena je intimna priča o ljubavi, poverenju i nagonu za preživljavanjem.

Ljubavni par upušta se u avanturu, kako bi osvežio svoju ljubavnu vezu. Tokom jedrenja oluja ih ostavlja zarobljene u neprijateljskom okruženju bez sredstava komunikacije.

Zajedno vode borbu za život i opstanak, što će zauvek promeniti njihov odnos.

Film je prikazan na mnogobrojnim svetskim filmskim festivalima.

„Dok ne istekne vreme“ je film koji donosi neobičnu priču. Grupa starih prijatelja, kao i svake godine, provodi svoj odmor u kući na moru kada sazna da je moguć kraj sveta i to uskoro.

Kako će se prijatelji poneti, osećati, šta će uraditi saznajte u nedelju 13. avgusta na krovnoj terasi Doma Vojske.

Film je režirala Liliana Kavani, koja zajedno sa Paolom Kostelom i Karlom Rovelijem, potpusuje scenario, a glavne uloge su ostvarili Alesandro Gasman i Klaudija Đerini.

Karte za projekcije filmova prodavaće se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije na ulazu Doma Vojske Srbije u periodu od 20 do 21 časova, po ceni od 300 dinara.

U okviru projekta A1 Kinoteka, karte za domaće digitalno restaurisane filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije.

U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, sa početkom u 21.15 časova.

A1 Kinoteka letnji bioskop organizuje se treću godinu zaredom u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske. Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Jugoslovenske kinoteke i na blagajni u Uzun Mirkovoj ili Doma vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari