Nagrađivani pisci Rob Dojl i Teo Dorgan gosti Beogradskog irskog festivala: Književna rezidencija u Krokodilu i čitanje poezije 1Rob Doyle foto promo BIF

Ovogodišnje, 12. izdanje Beogradskog irskog festivala (BIF), koji će se odvijati od 8. do 18. marta, predstavće našoj publici i dvojicu zanimljivih i markantnih autora koji poslednjih godina obeležavaju književnu scenu u ovoj zemlji.

U Beograd stižu Rob Dojl, nagrađivani irski pisac mlađe generacije i Teo Dorgan, jedan od najpoznatijih pesnika u ovoj zemlji. Oni će tokom gostovanja na festivalu čitati odlomkle iz svojih dela i družiti se sa publikom.

Rob Dojl će mesec dana boraviti u Beogradu kao gost književne rezidencije koju BIF, ove godine po prvi put, organizuje u saradnji sa književnim centrom Krokodil, uz podršku organizacije Literature Ireland iz Dablina.

Ovaj rođeni Dablinac autor je četiri knjige koje su ostvarile međunarodni uspeh. Po njegovom debitantskom romanu „Here Are the Young Men“ snimljen je i istoimeni film „Stižu mladi ljudi“.  Objavio je i romane „Treshold“ i „Autobibliography“, kao i zbirku kratkih priča „This is the Ritual“. Mesec dana u Beogradu Dojl će iskoristiti da nastavi rad na novom romanu.

Pesnik Teo Dorgan se na 12. BIF – u takođe prvi put predstavlja domaćoj publici, on je i prevodilac, esejista, dokumentarista, a na festivalu učestvuje i u filmskom delu programa. Dorgan će čitati svoju poeziju u centru Krokodil u subotu, 16. marta u 12 časova. Dan ranije (15. marta, u 18h u Kinoteci, Kosovska 11), razgovaraće sa publikom nakon projekcije filma „Dečak kojii se smeje“, za koji je pisao scenario i u kojem se pojavljuje kao narator.

Književne teme su deo i filmskog programa BIF-a. Podsećamo na dva filma irskog reditelja Alana Gilsenana – “Uliks” i “Duhovi Bagotonije” čije su projekcije zakazane za 12. mart u Kinotec, u Kosovskoj 11.

Pred zatvaranje ovogodišnjeg festivala, u nedelju, 17. marta u podne, u centru Krokodil, dvojica dugogodišnjih prijatelja, Mark Kiting, Irac koji od devedesetih živi u Srbiji i Jovan Memedović, poznati televizijski autor, razgovaraće o vezama Srbije i Irske, i sličnostima i razlikama naša dva naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari