Najava programa XXXVII festivala „Grad teatar“ za nedelju, 23. jul 1Aladinova čarobna lampa, fotografija: Promo

 

U nedelju, 23. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Na programu je predstava „Aladinova čarobna lampa“, po motivima istoimene bajke iz čuvene persijske zbirke pripovedaka „1001 noć“ u dramatizaciji Igora Bojovića, a u režiji Milana Karadžića. Predstava je produkcija Gradskog pozorišta Podgorica, a predviđena je za uzrast 5+.

Reditelj Milan Karadžić je o predstavi rekao sledeće: Maštovita i lepa Šeherzada priča sultanu Šahrijaru čudesne propovesti, svake noći drugu priču. Hiljadu i jednu noć traje pripovedanje. Iz tog mita stvorena je ogromna riznica persijskih bajki pod naslovima ‘1001 noć’ ili ‘Arapske noći’ koje vekovima predstavljaju obaveznu literaturu odrastanja dece na svim kontinentima. Bajke o Sindabu moreplovcu, Alibabi i četrdeset razbojnika i Aladinu i duhu iz čarobne lampe pričaju se vekovima, doživljavajući neminovne promene, shodno vremenima koja određuju nove interpretacije. Kažu da je ‘Aladinova čarobna lampa’ bila prva priča koju je Šeherzada ispričala. Arhetipska čežnja za čudom koje će ispuniti sve naše želje sa ishodima srećnog kraja za one koji su vredni, dobri, koji vole snažno, i te kako nam je potrebna u ovom vremenu”.

Pored Milana Karadžića, reditelja predstave i Igora Bojovića, dramaturga, autorski tim čine: Andreja Rondović, scenografkinja, Lina Leković, kostimografkinja. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Slavka Nelević, a muziku Leo Đokaj.

U predstavi igraju: Lazar Đurđević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Maja Šarenac, Emir Ćatović/Vukan Pejović, Stefan Vuković, Marija Đurić i Davor Dragojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari