AKC GnezdoFoto: Goran Ristić

Ovogodišnji, prvi Gnezdo fest biće održan od 12. do 14. jula u Kruševcu, sa idejom da potraje u nedogled i nezavisnom kulturom oplemeni Rasinski okrug.

Kuriozitet aktuelnog festivala je program koji će se izvoditi u prirodi, na obali reke Rasine, ispod Alternativnog kulturnog centra Gnezdo.

Posetioce očekuje zanimljiv kulturni sadržaj sazdan od radionica, predstava, izožbi, koncerata … i pre svega dobre atmosfere na otvorenom.

Jednistven prostor – AKC Gnezdo osnovali su i uredili umetnici Kaća i Nenad Dimitrijević uz pomoć prijatelja, volontera, meštana i posetioca.

Zdanje na reci, čuvena zgrada Fudbalskog kluba Borac, nekadašnja „Bela boca“, prethodnih decenija je napuštena propadala, a po dolasku umetnika njegove ruine pretvorene su u oazu alternativne kulturne scene, otvorenu za sve dobronamerne posetioce koji danas u njemu zajedničkim druženjem kreiraju programe.

Gnezdo
Foto: Kaća Dimitrijević

Zato, povodom prvog Gnezdo festa za Danas govori Kaća Dimitrijević, umetnica, programska koordinatorka i osnivača AKC Gnezdo.

– Gnezdo se nalazi na zaista divnom mestu na obali Rasine i mi smo, naravno, od samog početka maštali o programima koji bi se mogli izvoditi napolju, u dodiru sa prirodom koja nas okružuje, uz žubor reke i vetrić koji pirka – kaže Kaća. Ipak, ističe da su im trebale godine da koliko – toliko stabilizuju rad prostora i uspostave infrastrukturu koja će dozvoliti bilo kakva dešavanja.

– U tom procesu se entuzijam i energija troše, što je iziskivalo dodatno vreme da nam se baterije obnove i mašta ponovo počne da buja – pojašnjava Kaća.

AKC Gnezdo
Foto: Goran Ristić

Energija se akumulirala, ideje namnožile i prvi Gnezdo fest nas očekuje već sledećeg vikenda na reci. Upitali smo Kaću koji su njegovi ciljevi.

– Imajući u vidu veliku centralizovanost kulturnih događaja u Kruševcu, želimo da pokažemo mogućnosti decentralizovanog kulturnog razvoja grada i omogućimo direktan pristup kulturi stanovništvu iz našeg neposrednog okruženja, koje možda nema razvijene kulturne navike i pre će prisustvovati nekoj predstavi ukoliko se ona odvija na plaži, nego na primer u pozorištu ili unutar Gnezda – ukazuje umetnica.

AKC Gnezdo
Foto: Goran Ristić

Kao još jedan cilj festivala Kaća ističe i upoznavanje javnosti sa nezavisnom kulturnom scenom.

– Kroz festival želimo da široj javnosti prikažemo šta to radi nazavisna kulturna scena, koliko je njeno bogatstvo i raznolikost, kao i to da je ona jako važan element gradske kulturne scene, iako je jako marginalizovana i nevidljiva u gradskoj kulturnoj politici, ako ona uopšte postoji – ukazuje Kaća, i dodaje:

– Nadam se da će festival podići vidljivost programa nezavisne scene kod lokalne publike, a u potpunosti sam sigurna da ćemo pozitivne efekte saradnji i umrežavanja koja se zahvaljujući festivalu dešavaju, videti u budućnosti – konstatuje Kaća Dimitrijević.

Program i satnica Gnezdo festa:

Petak, 12. jul od 9 časova održava se kreativna radionica za mlade UG BukvArt.

Od 10 do 11 sati na programu je Tinker Labs Kruševac, igra i ekspertimenti za decu od 3 do 14. godina. Od 11 do 13 sati “Letnja maštaonica”, radionice glume za decu od 7 do 10 godina, UG Nove forme, a za ovaj program su potrebne prijave na [email protected] ili direktnim slanjem poruka na društvenim mrežama Gnezda. Predavanje „Uticaj tehnologije na kulturu” počinje u 15, a traje do 17 sati i drži ga Decentrala, iz Beograda.

Za 17 časova priređeno je otvaranje novog murala na fasadi Gnezda koji su oslikali Marija i Stevan Šoln, iz Beograda. Potom sledi i otvaranje izložbe “Synesthetic spells” čiji je autor Nicolas Lefebvre, a otvaranja su ispraćena muzikom koja kreće u 17 i 30, i u pitanju je DJ set Giltek.

Predstava “Skitam i pitam” Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i UG Osmeh na dlanu biće igrana od 19 sati. Posle predstave kreće muzički program pa od 22 i 30 publiku očekuje svirka srednjoškolskog benda Enum, a od ponoći nastupa bend XI, kruševačkih muzičara.

U subotu 13. jula program počinje kao i prethodnog dana u jutarnjim satima.

Nastavlja se kreativna radionica UG BukvArt, u isto vreme od 9 sati, kao i Tinker Labs Kruševac, igra i ekspertimenti za decu od 3 do 14. godina od 10 ujutru. Od 11 do 13 sati sledi “Letnja maštaonica” UG Nove forme.

Od 14 do 16 sati na programu je DJ set Četrnaesti, a od 16 do 18, DJ set Ivan Vučković. Potom, od 18 časova sledi džem sešn BAM BAM kolektiva, a u 21 sat počinje predstava “Narcis(e)“ pozorišta PATOS iz Smedereva.

Zatim, od 23 sata sledi svirka Ludwig Ludwig iz Kruševca.

Nedelja, 14. jul od 10 do 14 sati rezervisana je za „Takmičenje u pravljenju kula u pesku“. I za ovaj događaj su potrebne prijave te iz Gnezda poručuju – prijavite svoju ekipu!

Programi su besplatni i dešavaće se na obali Rasine, ispod AKC Gnezdo. U slučaju lošeg vremena, zadržava se pravo za izmene programa i seljenje događaja u sam objekat.

Gnezdo FEST dobio je podršku Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond, kao i podršku European Endowment for democracy.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari