Najbolja i najlepša dečja knjiga 1Foto: Stanislav Milojković

Nagradu za najbolju dečju knjigu “Kreativni centar” je dosad dobijao mnogo puta, a veoma mi je drago da je ovog puta nagradu dobila knjiga Jasminke Petrović “Sve je uredu” – kaže Ljiljana Marinković, direktorka “KC”, dodajući da je to važna knjiga i u njenom opusu i u izdavačkoj produkciji “KC”.

 – Ja bih rekla da je ova nagrada važna da bi se čuo glas mladih ljudi – kaže Jasminka Petrović. – Postoje knjige koje se dosta bave predškolskim i osnovnoškolskim uzrastom. Nema dovoljno knjiga za srednjoškolce, a ja bih rekla da su oni jedna vrlo osetljiva grupa – tanana, kojoj je potrebna pažnja, da ih čujemo, utešimo, raspoložimo, razumemo. Mislim da je ova knjiga upravo to i da će biti povod za razgovor i u školi i u porodici.

– To što se prvi put dodeljuje nagrada za najlepšu dečju knjigu – nastavlja Marinković – izuzetno je bitno, jer je dečjoj knjizi veoma teško da se probije i dobije nagradu za najlepšu knjigu, ukoliko je u konkurenciji sa takozvanim knjigama za odrasle. Mislim da su članovi žirija odlučili da i nju ustanove zato što na dečju knjigu treba skretati pažnju i na autore dečjih knjiga koji vredno i predano rade. Dečju knjigu je često komplikovanije napraviti od neke druge. Ovu nagradu je dobila je i knjiga “Putovanje po Srbiji” Simeona Marinkovića sa ilustracijama Marice Kicušić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari