Predstava „Ženidba“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Ane Đorđević, rediteljke iz Beograda a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, najbolja je dramska predstava 61. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Odluka je doneta većinom glasova, saopštio je žiri u sastavu Milivoje Mlađenović, Biljana Vujović i Dušan Petrović. Komad Ženidba u selekciji je okarakterisan kao „aktuelno čitanje Gogoljeve drame, uz opasku da su svi elementi predstave podređeni glumačkoj igri bez viška znakova koji bi smetali suptilnom oblikovanju likova“.


– Ja svakom piscu pristupam sa željom da ga vrlo dobro čujem. Isti slučaj je bio i sa Gogoljem kojeg vrlo cenim, i volim čak, kao pisca u celini. Morala sam dobro da ga upoznam, dobro da oslušnem tu njegovu „Ženidbu“, i da zatim vrlo precizno odredim šta sve ono što je on hteo da kaže znači konkretno meni, konkretno danas i ovde. Tako nastaje aktuelno čitanje. Ali zabluda je da aktuelno čitanje može postojati bez pisca i mimo pisca. Osnovna misao pripada piscu, i ako se ona ne sledi, rezultat je obično loša predstava – kaže Ana Đorđević.

Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini pripala je predstavi „U tami“ Marije Stankove, u režiji Veselke Kunčeve i u izvođenju Dečjeg pozorišta iz Subotice. Kokan Mladenović nagrađen je za najbolju režiju, za predstavu „Čovekova tragedija“ Imrea Madača u izvođenju Novosadskog pozorišta. Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrada je pripala Emini Elor za ulogu Lucifera u predstavi „Čovekova tragedija“, najbolja glavna muška uloga proglašena je uloga Timona, tumači je glumac Boris Isakovič, u predstavi „Timon Atinjanin“ Vilijama Šekspira, režija Gorčin Stojanović a izvodi Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Editi Tot za ulogu Amile u predstavi „Zbogom, žohari!“ Vladimira Đurđevića, u režiji Slađane Kilibarde i u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina a najbolju mušku epizodnu ulogu ostvario je Marko Marković, koji je tumačio Potkoljosina u predstavi „Ženidba“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Ane Đorđević i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora. Najbolja scenografija na festivalu je u predstavi „Zbogom, žohari!“, koju su potpisale Zorana Petrov i Slađana Kilibarda, nagrada za najbolji kostim pripala je Milici Grbić Komazec, za predstavu „Suncokreti“ Milana Stepanova u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića. Nagrada „Tihomir Mačković“ pripala je Blagovesti Vasilevoj za lutke u predstavi „Trapavi zmaj“ Miroslava Nastasijevića, u režiji Irene Tot i izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Nagrada za najbolju muziku pripala je Silardu Mezeiju za predstavu „Ruža iz Kišinjeva“ Ota Tolnaija u režiji Andraša Urbana i izvođenju pozorišta „Kostolanji Deže“. Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu Novosadskog za nadahnuto i savremeno izvođenje predstave „Čovekova tragedija“ Imrea Madača, u režiji Kokana Mladenovića. Nagrada mladom glumcu, koju nagradu dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeljena je glumcu Ivanu Đorđeviću u predstavi „Zbogom, žohari!“ a prvi put ove godine dodeljena je i memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ Marijeti Golomehovoj za predstavu „U tami“ Marije Stankove, u režiji Veselke Kunčeve i izvođenju Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari