Najbolji bugarski film "Slava" 1

Veliku Zlatnu mimozu, Zlatnu mimozu za scenario, kao i Zlatnu mimozu za glavnu žensku ulogu 31. hercegnovski Montenegro film festival dodelio je bugarskom filmu „Slava“ (Glory).

Žiri u sastavu: Milčo Mančevski, Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić, u svom obrazloženju istakao je izuzetnu posvećenost detaljima i veliku empatiju za likove ovog filma, kao i konstantna iznenađenja i preokrete u priči. Glavna glumica ovog filma Margita Goševa nagrađena je „za lik mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva rastrzanog tradicionalnim vrednostima i sveopštom korupcijom“.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu pripala je glumačkom ansamblu filma „Muškarci ne plaču“: Erminu Bravo, Borisu Isakoviću, Leonu Lučevu, Emiru Hadžihafisbegoviću i Borisu Leru, za ubedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu. U odluci žirija ističe se da je ova nagrada priznanje glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca.

Zlatnu mimozu za režiju dobila je Hana Jušić za film „Ne gledaj mi u pijat“ „za suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma“.

Zlatna mimoza za kameru pripala ja grčkom filmu „Toplotni udar“ (Suntan) „za jak način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika, kao i za realnu sliku života malog grčkog ostrva“.

Nagradu „Živko Nikolić“ u selekciji Kino Orijen za najbolji film žiri u sastavu: Đorđe Milosavljević, Sunčica Unevska i Stefan Bošković, većinom glasova dodelio je filmu „Goran“ Nivija Marasovića. Prema mišljenju žirija, ovaj poseban film kinematografije regiona zaobilazi istorijski-politički-ideološki ustaljeni okvir i pravi hrabar žanrovsko-stilski iskorak.

Grand Prix za najbolji studentski film zaslužio je film „Anna“, u režiji Or Sinai. U obrazloženju se kaže da se ova nagrada dodeljuje „za spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i istinite priče o jednoj ženi“. Nagrada žirija dodeljuje se filmu „Nebo“ u režiji Juš Premova, „za poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena“. Specijalno priznanje – Special Mention zaslužio je film „Žeđ“ Nikole Vučinića za veštu primenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju. Žiri su činili: Nataša Damjanović, Tina Šmalcelj i Dragana Baćović.

Grand Prix Zlatna mimoza dodeljen je i najmlađoj rediteljki u dokumentarnoj selekciji, Zofiji Kovalevskoj, za film „Bliske veze“, „koji svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija“. Nagrada žirija dokumentarne selekcije dodeljena je  Luki Popadiću, za inovativan portret života i rada pevača tradicionalne muzike u filmu „Ringišpil“. Specijalno priznanje dokumentarne selekcije dobio je film „Granice“ Damjana Kozolea, „za drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize“. Žiri Dokumentarne selekcije činili su: Ioannis Pothos, Stefan Malešević i Gojko Berkuljan.

Žiri kritike u sastavu: Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidačković, direktor Pulskog festivala, nagradili su film „Slava“, istakavši da su autori inspirisani stvarnim događajima vešto i uverljivo kroz prizmu crnog humora, uz upečatljiva glumačka ostvarenja, dali uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterećenog korupcijom.

Nagrada publike, koja je ocenjivala sve prikazane filmove, pripala je filmu „Biser Bojane“ Milana Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari