Gruzijski film „U procvatu“ reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grosa proglašen je najboljim igranim filmom na 19. Sarajevo film festivala, koji je završen u subotu. Priča filma odvija se devedesetih u gruzijskoj prestonici Tbilisiju, u državi koja je upravo stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza.

 Glavne glumice ovog filma, dve devojčice Lika Babluani i Mariam Bokeria, proglašene su za najbolje na ovogodišnjoj sarajevskoj filmskoj smotre. Inače, „U procvatu“ je prvi gruzijski film koji učestvuje u takmičarskim programima SFF-a.

Specijalna nagrada žirija, kojim je predsedavao Danis Tanović, pripala je reditelju Bobu Jelčiću, koji se na festivalu predstavio hrvatsko-bosanskom koprodukcijom „Obrana i zaštita“, dok je Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio Bogdan Diklić za ulogu Slavka u istom filmu.

– Ovo je nagrada koja se zove tako lepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga – kazao je Diklić.

Prema oceni žirija, najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu je „Sickfuckpeople“ austrijskog reditelja Jurija Rečinskog, koji govori o grupi dece beskućnika koji su uspeli da prežive svoje zavisničko detinjstvo, dok je srpski dokumentarac „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ Marte Popivode osvojio specijalno priznanje. Specijalnu nagradu u istoj kategoriji poneo je i grčki film „Čistači“ Konstantinosa Georgousisa.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film poneo je rumunski „Sena oblaka“ reditelja Radua Jude (inače prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji igrani film), a specijalnu nagradu žiri je dodelio srpskom ostvarenju „Rabittland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, kao i bugarsko-nemačkoj koprodukciji „Čast“.

Nagradu za ljudska prava osvojila je hrvatska priča Arsena Oremovića „U braku sa Švicarcem“. Kao što je ranije najavljeno, pored mađarskog reditelja Bele Tara, koji je počasno Srce Sarajeva primio na otvaranju 19. SFF-a, isto priznanje dodeljeno je u subotu i Robertu Oli, izvršnom direktoru „Eurimaža“, Fonda za podršku evropskoj kinematografija.

– Hvala Sarajevo film festivalu za ovu nemoguću misiju koja traje već 19 godina. Hvala što dovodite sjajne ljude u naš grad. Hvala vam što nam predstavljate odlične filmove koje smo imali priliku da gledamo. Hvala vam što nam pokazujete kako Sarajevo može ili treba da stalno izgleda. Hvala vam za najboljih devet dana u godini – zaključio je na ceremoniji zatvaranja reditelj Danis Tanović, koji je ove godine bio na čelu žirija Takmičarskog programa za igrani film, i čiji je film „Epizoda u u životu berača željeza“ 16. avgusta otvorio 19. SFF.

Sarajevo film festival održan je od 16. do 24. avgusta, a u okviru 12 selekcija prikazan je 241 film. Programe su činili veliki bioskopski hitovi, kao i brojna nezavisna ostvarenja sa svih krajeva sveta. Glavna zvezda festivala bio je glumac Deni Glover, koji je u Sarajevo došao kako bi dodelio nagradu Fondacije Ketrin Kartlidž. Pored zvezde serijala „Smrtonosno oružje“, gosti festivala bili su i holivudski glumci Armand Asante i Emil Hirš, reditelji Leos Karaks, Ari Folman, Kristi Puiu, Pablo Berger, Dejvid Gordon Grin, a čuvenim sarajevskim crvenim tepihom, prošetala je i hrvatska pevačica Severina Vučković, koja je u nedostatku velikih filmskih imena, po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva već 19 godina, privukla veliku pažnju domaćih medija.

Publika nagradila „Krugove“

Film „Krugovi“ Srdana Golubovića proglašen je za najbolji film prema oceni publike na SFF-u. Golubovićevo ostvarenje osvojilo je najvišu ocenu – 4.87. U kategoriji dokumentarnih filmova, priznanje je poneo libanski film „Svet koji nije naš“ o tri generacije jedne porodice u izbegličkom kampu u južnom Libanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari