horor filmoviFoto: IFC Films / Everett / Profimedia

Jesen i horor filmovi nekako idu ruku podruku, jer tada je pravo vreme za ušukavanje i uživanje u onim malo strašnijim i jezivijim ostvarenjima.

Ukoliko se pitate šta biste mogli da gledate kada su u pitanju noviji horor filmovi, kritičari sajta Variety napravili su top listu, a u nastavku izdvajamo filmove koji su dospeli na top 5, kako prenosi Index.hr.

5. Zli Mrtvi: Buđenje

Scenarista i reditelj Li Kronin je hororom Zli Mrtvi: Buđenje odao počast popularnoj franšizi koju je kreirao Sem Rejmi.

U ovom nastavku Zlih Mrtvih Bet (Lili Salivan) posećuje svoju sestru Eli (Aissa Saterlend) koja sa svojom decom živi u malom stanu u Los Anđelesu.

Obično porodično okupljanje se pretvara u noćnu moru nakon što Ele obuzme nepoznati demon.

4. Beskrajni bazen

U ovom filmu reditelja Brendona Kronenberga Aleksander Skarsgard, zvezda HBO serije Succesion, utelovio je pisca koji se bogato oženio i sa svojom ženom letuje u egzotičnoj, fiktivnoj zemlji Li Tolka.

Tamo upoznaje misterioznu mladu ženu Gabi (Mia Got), koja ga odvlači u svet hedonizma i sadizma.

Filmski kritičari časopisa Variety su Beskrajni bazen opisali kao „mešavinu psihodeličnih slika i uznemirujuće brutalnosti, koje prikazuju kako Džejms postupno odbacuje svoju ljudskost kao da je druga koža“.

3. Bo je uplašen

Na trećem mestu je najnoviji horor Arija Astera, kojeg najbolje znamo po filmovima Midsommar i Hereditary.

Hoakin Finiks u filmu tumači Boa, anksioznog muškarca koji pokušava da ode na sahranu svoje majke, ali na putu se susreće sa svojim najvećim strahovima.

Iako je film bio neuspešan, kritičari sajta Variety veruju da će kroz 30-ak godina steći kultni status.

Horor filmovi nisu zapostavljeni ove godine

2. Talk to Me

Film Talk to Me, koji su režirali australsijki jutjuberi Deni i Majkl Filipou, jedan je od najuspešnijih horora ovog leta – zaradio je čak 88,5 miliona dolara, dok je budžet iznosio 4,5 miliona dolara.

Film prati tinejdžerku Miu (Sofi Vajld), koja pokušava da stupi u kontakt sa svojom mrtvom majkom nakon što trik za prizivanje duhova postane viralan na internetu.

Variety je pohvalio kompleksne likove i atmosferu filma, a kritičarima se posebno svidelo to što film na realističan način pokazuje kako bi se tinejdžeri ponašali kada bi mogli da „probiju veo koji deli žive i mrtve“.

1. Skinamarink

Skinamarink je prvi dugometražni film kanadskog reditelja Kajla Edvarda Bola, a njegovo snimanje je koštalo samo 15 hiljada dolara.

Ovaj horor prati dvoje dece koja se probude usred noći i ne mogu da pronađu svog oca, a pritom otkriju da vrata, prozori i stvari po kući polako počinju da nestaju.

Iako je film naišao na podeljena mišljenja kritičara i publike, filmske kritičare časopisa Variety je oduševio jer je Bol uspešno „rekreirao specifičan strah od odrastanja, bolje nego što bi ijedan drugi reditelj to mogao da zamisli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari