Najbolji jugoslovenski filmovi svih vremenaFoto arhiva Jugoslovenske kinoteke

Najbolji jugoslovenski filmovi svih vremena koji se nalaze na listi nastaloj 1983. sve su nas iznenadili ali i fascinirali koliko je spisak tih filmova bio progresivan za to vreme.

Danas kad se sastavljaju liste najboljih domaćih filmova svih vremena, pojavljuju se uglavnom jedna te ista imena. Prednjače filmovi Slobodana Šijana, Dragojevića, Markovića ili Pavlovića.

Ipak, jedna takva lista, napravljena 1983. donosi malo drugačiji redosled. Redakcija filmskog programa TV Beograda organizovala je veliku anketu 1982. godine među filmskim radnicima i kritičarima sa željom da otkrije koji su to najbolji jugoslovenski filmovi, nastali od 1947 do 1982. godine, prenosi Yugopapir. 

Tadašnji glavni urednik filmskog programa televizije Beograd bio je Radoslav Zelenović:

„Apsolutno sam siguran da je lista najboljih sjajna i da malo šta može da joj se prigovori. Sada je 35 godina od našeg prvog filma „Slavica“ i 30 godina Pulskog festivala, a zatim je došlo i do činjenice da u našoj kinematografiji došlo do smene generacija među rediteljima, pa je vreme da se vidi gde je mesto mlađima u tom vrednovanju.

Najbolji jugoslovenski filmovi svih vremena iz 1983. godine

U top 10 nisu ušli „Breza“, „Lisice“, „Variola Vera“, „Buđenje pacova“, „Kozara“ i „Ritam Zločina“ između ostalih. U top 10 su se našli:

10. Ko to tamo peva

09. Samo jednom se ljubi 

08. Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a

07. Sjećaš li se Doli Bel 

06. Vlak bez voznog reda

05. Okupacija u 26 slika 

04. Kad budem mrtav i beo 

03. Jutro

02. Tri 

01. Skupljači perja 

Zelenović je istakao da od 54 ispitanika, četiri filma se nalaze na više od pola lista. To su „Jutro“, „Skupljači perja“, „Tri“, „Vlak bez voznog reda“. Ono što ipak fascinira da i pored toga što je bilo 35 godina duge istorije jugoslovenskog filma, u top 10 su se našli tad mladi autori Šijan, Kusturica, Zafranović i Grlić.

Ipak je top 4 bio rezervisan za Žiku Pavlovića na četvrtom i Purišu Đorđevića na trećem, dok je Aleksandar Saša Petrović zauzeo prvo i drugo mesto sa svojim remek delima „Tri“ i „Skupljači perja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari