U subotu je završen internacionalni filmski festival Cinema City, a žiri je za najbolje ostvarenje proglasio film „Klip“ Maje Miloš smatrajući ga izuzetnim debitantskim delom. „Film je briljantan u svojoj hrabrosti i provokativnosti, a rediteljka je uspela da pruži tačan i nemilosrdan uvid u probleme mladosti, istovremeno dopuštajući i tračak nade i nežnosti. Ona poseduje talenat koji je jedinstven na međunarodnoj filmskoj sceni po načinu na koji artikuliše svoj autorski izraz“, saopštio je žiri glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa koji su činili: Lorens Hercberg, David Manuli, Meri Nazari, Lorena Pavlič i Martin Švejhofer.

Najbolji reditelj je Miroslav Momčilović, a njegov film „Smrt čoveka na Balkanu“ nagrađen je i za najbolji scenario koji opisuje srpsko društvo koristeći jednu sobu i vremenski okvir od 80 minuta, uz obilje žestokog humora i sa istančanim osećajem za detalje i kreiranje likova. Najbolja glumica je Nada Šargin u filmu „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, a najbolji glumac je Emir Hadžihafizbegović za film „Smrt čoveka na Balkanu“. Žiri je dodelio i posebno priznanje filmu „Ustanička ulica“ za visok kvalitet fotografije.

Po mišljenju publike, najbolji film prikazan na ovogodišnjem festivalu u Novom Sadu u selekciji Nacionalna klasa je „Parada“ Srđana Dragojevića. Nagrade su u subotu dodeljene i u selekciji Exit point – grčkom reditelju Filiposu Tsitosu za film „Nepravedni svet“, zatim u selekciji Up to 10.000 Bucks, u kojoj je kao najbolji film nagrađen „Miraž“ reditelja Srđana Keče, a nagrada u ovoj selekciji za najbolji srpski film pripala je Marku Đorđeviću za film „Na drugoj obali“. Žiri takmičarske selekcije Educons Hungry Days nagradio je film „Zvuci okoline“, koji je režirao Kleber Mendosa Filjo. Dodeljeno je i specijalno priznanje za najbolji dokumentarni film poljskom ostvarenju „Kamp“ Tomaža Ježiroskoga, koji, nastavljajući tradiciju izvanredne poljske dokumentarističke škole, uspeva da u svega 19 minuta predstavi jednu od aktuelnih tema današnjice – opsednutost izgledom koja počinje u najranijoj životnoj dobi.

Cinema City je tokom osam dana predstavio 100 filmova, kroz četiri takmičarske i isto toliko revijalnih selekcija, koji su uglavnom premijerno prikazani domaćoj publici. Festivalske lokacije – Srpsko narodno pozorište, bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti, bioskop Arena Cineplex, Kulturni centar Novog Sada, Pozorište mladih – predstavile su na svojim repertoarima neka od najzanimljivijih ostvarenja nezavisne kinematografije, a ulaznice su bile unapred rasprodate.

Nagrade FIPRESCI

Srpski ogranak FIPRESCI – međunarodne federacije filmskih kritičara na ovogodišnjem festivalu je predstavljao žiri u sastavu: Ivana Kronja, Nenad Dukić i Dejan Petrović. Po njihovom mišljenju u selekciji Exit Point najbolji je film „Stockholm East“ Simona Kaijsera da Silve, a u selekciji Nacionalna klasa – film „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ Bojana Vuletića.

FIPRESCI – Srbije sa žirijem u sastavu Milan D. Špiček, Boris Gigov i Vladimir Džudović dodelili su nagradu kritike filmu „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića (Nacionalna klasa), kao i filmu „Saradnik“ Martina Donovana (Exit Point).

Poseta članova Evropske filmske akademije

Ovogodišnji festival Cinema City obeležilo je gostovanje članova borda Evropske filmske akademije i značajnog broja domaćih i stranih filmskih autora i profesionalaca, dok je posebnu pažnju publike privuklo gostovanje čuvenog nemačkog reditelja Andreasa Drezena. Gostima iz sveta filma svečani koktel u Gradskoj kući priredio je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, koji je tom prilikom istakao da je za Novi Sad velika čast što je dobio priliku da prvi u Srbiji ugosti članove Evropske filmske akademije, i što upravni odbor te institucije zaseda u okviru festivala Cinema City. Goste na svečanom koktelu je pozdravio je i Nik Pauel, zamenik predsedavajućeg Upravnog odbora Evropske filmske akademije, kao i Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije i Miloš Ignjatović, direktor festivala Cinema City.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari