Film „Mič – dnevnik jednog šizofreničara“ Damira Čučića i Mišela Škorića proglašen je najboljim u dugometražnoj takmičarskoj selekciji na prvom Pančevo film festivalu.


„Ulazeći sa druge strane filmske rampe tj. spajajući funkcije snimatelja, reditelja i aktera u jedno, Čučić i Škorić grade emotivno zahtevnu priču o boravku glavnog junaka u psihijatrijskoj ustanovi, fragmentarno punktirajući ključna mesta začaranog kruga njegove egzistencije“, obrazložio je svoju odluku žiri koji je radio u sastavu: Bobo Jelčić, reditelj, Vladica Milosavljević, glumica, i Branislav Dimitrijević, kritičar.

Za najbolji film selekcije „Svetionici“ odabrano je filipinsko ostvarenje „Norte, kraj istorije“ Lava Dijaza.

„Filipinski film ‘Norte, kraj istorije’ razotkriva na koji način nerazrešene i katastrofične tenzije u savremenim društvenim odnosima i procesima utiču na pojedinca, njegov osećaj morala, pravde i odgovornosti. Pitanja koja je Dostojevski otvorio u romanu ‘Zločin i kazna’ reditelj Lav Diaz suočava sa aktuelnim ili drugačijim ideološkim konceptima. Specifičnim i originalnim filmskim jezikom (dugim kadrovima, autentičnom i skoro dokumentarnom glumom, sugestivnom naracijom) ostvaruje potresnu epsku priču koja denuncira savremenu civilizaciju“, smatra žiri.

U okviru kratkometražne takmičarske selekcije „Rani radovi“, žiri u sastavu Nikola Ležaić, reditelj, i šesnaestoro srednjoškolaca, doneo je odluku da se za najbolji film selekcije proglasi „Kad te pogleda svojim sitnim očima“ rediteljke Alis Furtado iz Brazila.

U okviru ovog programa dodeljene su i nagrade za najbolju montažu (Marko Rico za „This is the Way“ Đakoma Abrucezea), kameru (Jana Plećaš za „Terarij“ Hane Jušić), scenario (Tudor Bujkan za „Svadbeni duet“ Gorana Mihailova), najboljeg glumca (Paolo Roberto di Deljo za „Kalašnjikov u mislima“ Đorđa Bosisia) i glumicu (Karolin Dusaj za „Kada te pogleda svojim sitnim očima“ Alis Furtado), dokumentarni film („This is the way“ Đakoma Abrucezea) i režiju (Đorđo Bosiso za „Kalašnjikov u mislima“). Pančevo film festival održan je prvi put od 3. do 7. septembra. Reč je o internacionalnom takmičarskom festivalu autorskog dugometražnog i kratkog filma. Na više lokacija u gradu pored projekcija filmskog programa, organizovan je i prateći sadržaj: koncerti, tribine, predavanja, promocije, izložbe i radionice. Ulaz na sve programe festivala bio je besplatan. Festival je zatvoren dodelom nagrada i projekcijama filmova „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, „Varvari“ Ivana Ikića i filmom „Fudbalski trener Zoran i njegovi afrički tigrovi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari