Najbolja predstava 57. Sterijinog pozorja je „Radnici umiru pevajući“ po tekstu Olge Dimitrijević, u režiji Anđelke Nikolić, i produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra, saopšteno je u subotu veče na zatvaranju najznačajnije domaće pozorišne manifestacije. Žiri u sastavu: Branislav Lečić, Ana Lederer, teatrološkinja, Zagreb, Maja Pelević, dramaturškinja, Ana Tomović, rediteljka, i Janez Pipan, reditelj, Ljubljana, odluku je doneo jednoglasno.

Ovaj žiri u nosećoj festivalskoj selekciji nacionalne drame i pozorišta, od 25. maja do 1. juna pogledao je sedam predstava i odlučio da najboljoj predstavi, odnosno, autorki teksta, pripada i Sterijina nagrada za tekst savremene drame, kao i Sterijina nagrada za režiju Anđelki Nikolić. Ovoj predstavi pripala je nagrada i za originalnu scensku muziku čiji je autor Draško Adžić, kao i nagrada za koreografiju Daliji Aćin, te nagrada iz Fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu koju je ponela Marija Bergam za ulogu Milice.

Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobio je Jovo Maksić za ulogu Miloša u predstavi „Bunar“ po tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina, i produkciji Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, Scena KULT, Radionica Integracije i Fonda „Krug“. Istu nagradu dobila je i Hana Selimović za lik Sene Zolj u predstavi „Otac na službenom putu“ Abdulaha Sidrana, u režiji Olivera Frljića i produkciji Ateljea 212, kao i Silvija Križan za ulogu Glasnika u predstavi Marat the Sade Petera Vajsa, u režiji Andraša Urbana, i produkciji Novosadskog pozorišta / Újvidéki szinház-a. Glumačkom ansamblu predstave Marat the Sade pripala je i specijalna Sterijina nagrada.

Ovogodišnji žiri Sterijinog pozorja u selekciji nacionalne drame i pozorišta jednoglasno je odlučio da ne dodeli nekoliko nagrada u ključnim teatarskim segmentima. Osim četvrte nagrade za glumu, kao i nagrade za najboljeg mladog glumca iz Fonda „Dara Čalenić“, izostala su i priznanja za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Apsolutni pobednik, predstava „Radnici umiru pevajući“, dobila je Sterijinu nagradu Okruglog stola 57. Sterijinog pozorja prema odluci žirija Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara i teatrologa.

Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić“ – nagrada Sterijinog pozorja i redakcije novosadskog Dnevnika, jednoglasno je pripala Ivanu Medenici za tekst „Velike i male smrti“ o predstavi „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, i Slobodanu Obradoviću za tekst „Grmljavina bankrota“ o predstavi „Gospoda Glembajevi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari