Najbolji "Rodoljupci", najsmešnija "Klaustrofobična komedija" 1Foto: Vicencio Zaknic

„Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd, najbolja je predstava festivala Dani komedije u Jagodini, po izboru stručnog žirija, dok je po oceni publike najuspešnija „Klaustrofobična komedije“ Dušana Kovačevića, režija Darko Bajić, u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda (publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,83).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }„Rodoljupci“ su dobili nagradu „Mija Aleksić“, a „Klaustrofobičnoj komediji“ pripalo je priznanje „Miodrag Petrović Čkalja“ i statueta „Jovanča Micić“.

/Žiri, koji je radio u sastavu: teatrolog Raško Jovanović (predsednik), glumica Branka Pujić i književnik Živorad Đorđević, dodelio je tri ravnopravne nagrade Ćuran za najbolja glumačka ostvarenja: Nebojši Glogovcu za ulogu Adama u predstavi „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta, režija Igor Vuk Torbica u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Ljubomiru Bandoviću za ulogu Save odžačara u „Klaustrofobičnoj komediji“ i Vladici Milosavljević za ulogu Marte Rual u „Razbijenom krčagu“.

Priznanje za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Igoru Vuku Torbici za predstavu „Razbijeni krčag“, dok je nagrada za najbolju mladu glumicu i mladog glumca pripali su Neveni Ristić za ulogu Nine Herbert u „Klaustrofobičnoj komediji“ i Marku Janketiću za ulogu Vuleta milicionera u istoj predstavu.

Nagradu „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu, žiri je dodelio Jovanu Toročkom za ulogu Žorža u predstavi „Prs'o“ Remija de Voa, režija Olivera Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin. Priznanje za kostimografiju dobila je Jelisaveta Tatić Čuturilo za predstavu „Razbijeni krčag“, a nagradu za scenografiju Branko Hojnik za scenografiju u istoj predstavi.

„Rodoljupci“ su dobili i specijalnu nagradu festivala „za kolektivnu glumačku igru“ dnevnog lista Politika.

Uručenjem nagrada i čitanjem poruke povodom Svetskog dana pozorišta ruskog reditelja Anatolija Vasiljeva, u Jagodini je spuštena zavesa na 45. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dani komedije, koji su trajali od 20. marta. Na svečanosti je pozorišnom, filmskom i televizijskom glumcu Ivanu Bekjarevu uručena nagrada Zlatni ćuran za životno delo, najveća nagrada festivala.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Omladinsko pozorište „Dadov“ iz Beograda, izvelo je predstavu „Rucante“ Božidara LJumovića, režija Slavenko Saletović. Selektor ovogodišnjih „Dana komedije“ bila je profesorka režije na FDU Ivana Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari