Najbolji "Zovem se Nero", priznanje Kristiju Puiju 1

Gran pri 22. Festivala autorskog filma „Aleksandar Saša Petrović“ dobio je iranski film „Zovem se Nero“ Rafija Pitsa.

„Hrabar prikaz potrage za identitetom i poštovanjem u svetu punom konflikta i ograničenja koja stvaraju stalež, rasa, nacionalna pripadnost; kao i ograničenja običnih građana koji se koriste kao oruđe u mašineriji rata, da bi na kraju bili žrtvovani i odbačeni na oltaru patriotizma“.

Reditelj Rafi Pits nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanom zatvaranju 22. FAF-a 3. decembra u Domu omladine Beograda, ali je putem video-poruke izrazio zahvalnost članovima žirija, kao i svima koji su mu pomogli da snimi film „Zovem se Nero“ o deportovanom Meksikancu koji nelegalno prelazi granicu i priključuje se američkoj vojsci da bi dobio zelenu kartu i potom državljanstvo, a nedugo posle toga, nalazi na Bliskom istoku boreći se da preživi.

Odluku o nagradi doneo je žiri 22. FAF-a koji su činili indijski reditelj Gurvinder Sing, autor filma „Četvrti pravac“ koji je 2015. godine dobio Gran pri, zatim generalna direktorka programa NIPKOW Petra Vajsenburger i jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki današnjice Malgoržata Šumovska. U konkurenciji je bilo 12 naslova, a novčani iznos nagrade od 5.000 evra, koji je obezbedila, kao i do sada, fondacija koja nosi ime velikog srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je rumunski reditelj Kristi Puiju za film „Sijeranevada“ u kojem, kako je istakao žiri, spaja različite likove koji su suočeni sa svakodnevnim strahovima u apsurdnom i komičnom zbližavanju šire porodice. Pritom daje sve od sebe, iznoseći na videlo sve ono što ispunjuje naše savremene brige, nerviranja i nedoumice. Žiri je specijalnu nagradu dodelio filmu „Album“ turskog reditelja Mehmeta Kan Mertoglua, uz obrazloženje da je to obmanjujuća i prodorna priča o časti i privatnosti unutar društvenih vrednosti u sve većoj mašineriji državnog nadzora: „Precizno ispričan i sačinjen od jasnih slika, ‘Album’ je zreo i pronicljiv prvenac“.

Nagrada za najbolju sinematičku sekvencu u filmu, koju je 2015. godine ustanovio i lično je finansira prof. Vlada Petrić u čast Slavka Vorkapića, nije dodeljena jer žiri nije želelo da ističe bilo koji film.

Najboljim filmom u programu „Hrabri Balkan“ proglašen je film „Tranzicija“ rediteljke Milice Tomović, čija se hrabrost rediteljskih izbora, kako je istakao žiri (Ivan Ikić, Ivan Salatić i Tanja Šljivar), ne ogleda se samo u tretmanu teme promene pola, nego i u njenim estetsko-formalnim rešenjima.

U završnici ceremonije publici se obratio i nemački reditelj Andreas Drezen, dobitnik Srebrnog medveda, koji je rekao da je zavoleo FAF pre svega zato što „nema taštih ljudi koji paradiraju crvenim tepihom“. „Ovo je festival koji nam pruža jedno uživanje u umetnosti. Zajedno smo se smejali, plakali, razmišljali o ovom čudnom svetu koji nas okružuje“, naveo je Drezen, kome je FAF ove godine priredio omaž.

Festival je završen filmom „Toni Erdman“ nemačke rediteljke Maren Ade. Od 25. novembra

Nezvanične nagrade

Povelja „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije – Sekcija snimanja filmske slike, pripala je DŽesiki li Ganje, direktorki fotografije kanadskog igranog filma „Boris bez Beatris“ u režiji Denisa Kotea. Udruženje filmskih novinara i kritičara FIPRESCI Srbija dodelilo je nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu brazilsko-francuskoj koprodukciji „Akvarijus“ scenariste i reditelja Klebera Mendonca Filha. Žiri koji su činili Milan Špiček, Vladimir DŽudović i Ivan Karl, specijalno priznanje dodelio je filmu „Sweet Movie“ (1974) Dušana Makavejeva, koji je prikazan na počasnoj projekciji u glavnom programu.

Srpski ogranak FIPRESCI (filmski teoretičari i kritičari Tomislav Gavrić i Ivana Kronja i kritičar Dejan Petrović) proglasio je za najbolji angažovani film 22. FAF-a „Srca sa ožiljkom“ rumunskog reditelja i scenariste Radua Žudea, a specijalno priznanje dodelio je kratkometražnom eksperimentalnom filmu bosanske autorke Elme Tataragić „Sjećam se“, koji je prikazan u programu „Hrabri Balkan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari