Najperspektivniji mladi muzički umetnik 1

Prestižna ArtLink – Sosijete Ženeral nagrada Najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji za 2016. dodeljena je na gala događaju u Svečanoj sali Skupštine grada kome su prisustvovali predstavnici grada, diplomatskog kora, medija i biznisa.

Muzičko iznenađenje godine je mladi pijanista iz Novog Sada Pavle Krstić koji je dobitnik ove jedinstvene nagrade za 2016. godinu. Mladi pijanista će pored novčane nagrade, snimanja i izdavanja CD-a, dobiti i nekoliko koncerata u 2016. godini u zemlji i inostranstvu od koji je prvi tradicionalni Novogodišnji koncert u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 3. januara u 12 časova u organizaciji ArtLink-a i Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Nagradu, po odluci žirija u kome su bili pijanisti Uki Ovaskainen i Rita Kinka i muzička urednica Kolarčeve zadužbine Mirjana Lazarević, su uručili Marija Ruseva, predsednik izvršnog odbora Sosijete Ženeral i umetnički direktor ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković.

Dobitnici ove nagrade su do sada bili naši najeminentniji mladi umetnici poput Irene Josifoske, Nemanje Stankovića, Stanka Madića, Sanje Bizjak, Davida Horvata i drugih.

Nakon uručenja nagrada pijanista Krstć izveo je klavirski resital sa delima Rahmanjinova i Šopena.
Pored uručenja nagrade i klavirskog resitala, prisutnima je predstavljeno i najnovije CD izdanje, dobitnika prošlogodišnje nagrade – mladog horniste Urmina Nes Majstorovića sa delima Štrausa, Mocarta Rahmanjinova uz nastup umetnika u Mocartovom kvintentu za hornu i gudače.

Takođe, direktorka Kolarčeve zadužbine, Jasna Dimitrijević, uručila je na korišćenje violinu, donaciju Japanske ambasade i Kolarčeve zadužbine mladoj violinistkinji Mariji Radovanović, koja je koncert majstor ansambla ArtLink mladi virtuozi.

Ovim događajem ArtLink – Societe Generale ciklus zatvorio je svoju koncertnu sezonu za ovu godinu uz veliku zahvalnost svim partnerima, saradnicima i medijima koji su doprineli uspešnoj realizaciji mnogobrojnih događaja vezanim za promociju mladih muzičkih umetnika u nekoliko gradova Srbije.

– Osim što je ogromna čast, da sam izabran za Najperspektivnijeg Mladog Umetnika u konkurenciji svih instrumenata i da sam upisan u listu dobitnika ove nagrade pored vrhunskih, i sada već afirmisanih muzičara, ja vidim ovu nagradu kao priliku za razvoj u svakom smislu. To je jedna od retkih nagrada koja mladom umetniku pruža pravu umetničku aktivnost i koja daje šansu za početak karijere. Izuzetno sam zahvalan gospođi Jovanki Višekruni Janković, osnivaču umetničkog udruženja ArtLink, koje pruža pomoć mladim muzičarima kada im je ona najpotrebnija, kao i stručnom žiriju koji je ove godine odabrao baš mene – rekao je Pavle Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari