"Najteže je u horu papagaja ispričati nešto svojim rečima" 1

– Sigurno da mi znači mnogo. Pre svega zbog sećanja na Nebojšu koji je bio istinski borac za filmske i kulturne vrednosti uopšte, i to u najgorem vremenu – kaže, između ostalog u kratkom razgovoru za Danas esejista i filmski kritičar Srđan Vučinić povodom Nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom mišljenju filmske umetnosti i kulture, koja će mu svečano biti uručena večeras od 20 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Podsetimo, Vučinić je nagrađen jednoglasnom odlukom žirija, koji je radio u sastavu Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), Srdan Golubović, reditelj i Ivan Velisavljević, filmolog.

U obrazloženju priznanja, žiri između ostalog, navodi da je Srđan Vučinić “sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma, te da je u eri svekolike komercijalizacije, svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom”.

Na pitanje Danasa kako on ocenjuje ovdašnju filmsku kritiku, Srđan Vučinić konstatuje da neće reći ništa novo ako kaže da je ona u lošem stanju, ali da primećuje glasove nekih mladih ljudi.

– Neću reći ništa novo ako kažem da je kritika u prilično jadnom stanju, što odražava i prilike u društvu u kojem su izdvajanja za kulturu na nivou statističke greške. Ali ohrabrujuće je da se javljaju i tekstovi nekih mladih ljudi, pre svega u elektronskom obliku, koji umeju da iskažu jasan kritički stav, i da naprave ozbiljniju analizu filma kao umetničkog dela. Na primer, prošle godine, nakon retrospektive filmova Vlatka Gilića (koju smo pravili na Festivalu autorskog filma) objavljeni su veoma dobri eseji Jovana Markovića i Ivone Đurić, koji nisu bili ni rođeni kada je Gilić svoja remek-dela snimao – kaže Vučinić.

On dodaje da će ove godine u okviru Festivala biti organizovana Radionica filmske kritike, koju je osmislila pesnikinja i dramaturg Maša Seničić i da će ona biti namenjena studentima, ne samo umetničkih akademija.
– I filmska kritika, kao i druge, još bitnije stvari u ovom društvu, imaće neke šanse za opstanak jedino kroz različite vidove samoorganizovanja – smatra Vučinić.

Upitan postoje li mišljenja ili saveti, koji su njemu značili kada je počinjao da piše svoje prve tekstove i kritike o filmu odgovara potvrdno.

– Značili su mi puno razgovori sa Slobom Novakovićem, koji je bio kum sa mojim ocem ( Vojislav Voja Vučinić prim. A.Ć.) i prvi umetnički direktor Festivala autorskog filma. Sećam se da me je on prvi uputio da čitam Andre Bazena, i da je uticao na to da mislim epigramski, jezgrovito o filmu. Kasnije je i kroz razgovore sa Brankom Vučićevićem taj beogradski duh u svom neoavangardnom vidu uticao na mene. Zapravo, najviše na vas utiče nešto krajnje jednostavno, što zauvek zapamtite. Takav je bio i savet velikog pesnika Bore Radovića, koji mi je jednom skromno rekao: “To ti je samo ono što su nas učili u školi – ispričaj svojim rečima“. (Bilo je to povodom njegovih prevoda Bodlera koji su naši profesori toliko hvalili.) I uvek kada nešto pišem, setim se da je najvažnije i najteže upravo to, u horu papagaja ispričati nešto svojim rečima – kaže Vučinić.

On ističe da mu nagrada koja nosi ime Nebojše Popovića znači, pre svega zbog sećanja na njega, kao i zbog renomea koji je stekla.
– Sigurno da mi znači mnogo. Pre svega zbog sećanja na Nebojšu koji je bio istinski borac za filmske i kulturne vrednosti uopšte, i to u najgorem vremenu rata, izolacije zemlje, promovisanja kriminala i turbo-folka od strane Miloševićevog režima. Ova nagrada stekla je renome u proteklih pet godina i zahvaljujući institucijama koje iza nje stoje, kao i imenima dosadašnjih dobitnika ( a to su, profesor Vlada Petrić, Milan Vlajčić, Zoran i Svetlana Popović, Miroljub Stojanović). – podseća Srđan Vučinić.

U znak sećanja na Nebojšu Popovića (1958-2015) u Dvorani kulturnog centra Beograda biće održan i filmski maraton prema izboru Miroljuba Stojanovića, dobitnika nagrade „Nebojša Popović“ za 2019. godinu.

Najviše vrednosti

Srđan Vučinić (1970) je filmski kritičar, autor velikog broja tekstova o filmu i književnosti u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima, mesečnicima i knjigama, umetnički direktor Festivala autorskog filma i veliki poznavalac filmske umetnosti, koji svojim raznovrsnim i posvećenim delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.

Ljubav prema filmu

Nebojša Popović (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari