Proslavljajući 35 godina postojanja, Umbria Jazz Festival u Peruđi, ove godine će od 11. do 20. jula ugostiti nekoliko stotina renomiranih muzičara na više od 250 koncerata! Glavni deo programa održaće se na otvorenoj Santa Džulijana areni, koja može da primi oko 15.000 gledalaca, i gde će između ostalih nastupiti Sani Rolins, koji sa 75 godina predstavlja jednu od poslednjih živih legendi klasičnog bap zvuka, Herbi Henkok, dobitnik ovogodišnjeg Gremija za album „The Joni Letters“ (posveta pesmama Džoni Mičel) i, bez sumnje, jedan od najuticajnijih muzičara današnjice, pevačica Kasandra Vilson, koja na specifičan i efektan način spaja tradiciju i moderno.

Proslavljajući 35 godina postojanja, Umbria Jazz Festival u Peruđi, ove godine će od 11. do 20. jula ugostiti nekoliko stotina renomiranih muzičara na više od 250 koncerata! Glavni deo programa održaće se na otvorenoj Santa Džulijana areni, koja može da primi oko 15.000 gledalaca, i gde će između ostalih nastupiti Sani Rolins, koji sa 75 godina predstavlja jednu od poslednjih živih legendi klasičnog bap zvuka, Herbi Henkok, dobitnik ovogodišnjeg Gremija za album „The Joni Letters“ (posveta pesmama Džoni Mičel) i, bez sumnje, jedan od najuticajnijih muzičara današnjice, pevačica Kasandra Vilson, koja na specifičan i efektan način spaja tradiciju i moderno. Publika će videti i gitarsistu Peta Metinija, ovaj put u duetu sa vibrafonistom Gerijem Bartonom, zatim popularnog saksofonistu Dejvida Sanborna, soul zvezdu Ališu Kiz, jednog od najvećih vibrafonista modernog džeza Roja Ejersa, fanki-bluz divu Čaku Kan, brazilskog kantautora Kaetana Velosa, kao i slavni bend R.E.M, koji će zatvoriti festival.
U međuvrmenu, na ostalim scenama ovogodišnjeg UJ festivala, pojaviće se i pijansitkinja Karla Blej, sakosfonisti Čarls Lojd i Džejms Karter, pijanista Bred Meldou, basista Čarli Hejden sa svojim Quartet West, zatim Gil Evans Band, gitaristi Pet Martino i Bil Frisel, pa još jedan slavni vibrafonista Bobi Hačerson…
Iako nesumnjivo festival čiju okosnicu čine najveće internacionalne zvezde, Umbria Jazz stalnu pažnju posvećuje mladim i, naročito, domaćim džez muzičarima. A to, znamo, i nije baš odlika ovakvih manifestacija kod nas. Ali, Umbrija nije kod nas, pa će zato tamo uz najveće internacionalne zvezde nastupiti i na desetine domaćih, italijanskih, džezera, od onih najrenomiranijih (Paolo Fresu, Stefano Bolani, Mario Bjondi, Enriko Rava) pa do mnoštva muzičara koji još traže punu afirmaciju.
Iako u svetu, pogotovo Evropi, postoji na desetine velikih džez festivala, ono što Umbria Jazz posebno izdvaja od drugih jeste ambijent u kojem se sve to dešava – unutar srednjevekovnih zidina Peruđe – te nekoliko desetina hiljada posetilaca koji danju i noću tokom čitavog festivala stvaraju karnevalsku atmosferu u gradu. A, kad to sve još začinite probranim italijanskim vinima i jelima, onda je jasno da džez i turizam retko gde idu tako dobro zajedno kao u Peruđi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari