– Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je osnovao reditelj Emir Kusturica sa ciljem razvoja autorskog filma i podrške mladim talentovanim rediteljima, biće otvoren večeras u 19 sati u Drvengradu na Mokroj Gori. Festival će otvoriti Kusturica i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, a do 27. januara u Srbiju će doći proslavljeni autori, glumci i muzičari, među kojima je sigurno najveća zvezda slavni francuski reditelj Žak Odijar, dobitnik Zlatne palme na prošlogodišnjem Kanskom festivalu za film „Dipan“.

Na deveti Kustendorf doći će i brojni mladi filmski autori i studenti filmskih škola iz celog sveta, koji će se sa svojim prvim ostvarenjima takmičiti za nagrade festivala. Glavni program čini sedamnaest filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, po izboru selektorke Dunje Kusturice. Oni će se nadmetati za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a o dobitnicima će odlučivati međunarodni žiri koji čine: Mažida Abdi, filmska producentkinja i autor dokumentarnih filmova iz Etiopije, Divna Vuksanović, srpska književnica, filozof i teoretičar medija, i Flaminjo Zadra, filmski producent iz Rima. Nagradu za najbolju fotografiju Vilko Filač ove godine će dodeliti Dijan Baratje, direktorka fotografije iz Francuske, i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

U okviru programa Savremene tendencije biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljeni njihovi autori koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice mladim rediteljima. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: „Dipan“ Žaka Odijara (dobitnik Zlatne palme), „Blago“ Kornelija Porumboja (dobitnik nagrade Izvestan talenat kanske selekcije Izvestan pogled), „Priča nad pričama“ Matea Garonea, „Blanka“ Kokija Haseija (pobednik Venecijanskog filmskog festivala i dobitnik prvog Zlatnog jajeta Kustendorfa), „Mladost“ Paola Sorentina, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji evropski film koji će predstaviti producent Nikola Đulijano, i „Klan“ Pabla Trapera, za koji je režiser dobio venecijanskog Srebrnog lava, nagradu za najbolju režiju, a koji će predstaviti producent Matijas Mosteirin.

Program festivala čini i selekcija Dekolonizacija filma sa ostvarenjima koja dovode u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava. U okviru ovog programa biće prikazani dokumentarni filmovi: „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film Đije Žangkea „Planine mogu da odu“, koji iz autorske vizure govori o problemima kojima je posvećen ovaj program.

U okviru retrospektive velikana, poseban segment biće posvećen glavnom gostu – Žaku Odijaru, i tom prilikom će biti prikazni njegovi filmovi: „Prorok“, „Čitaj mi sa usana“, „Otkucaj koji je moje srce preskočilo“ i „Diskretni heroj“, kao i nemačkom producentu Karlu Baumgartneru u okviru koga će Kusturica predstaviti svoj rad sa ovim istaknutim filmskim producentom. Reditelj će govoriti i o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.

Tradicionalno svake večeri nakon projekcija i radionica na programu su koncerti. Tokom šest dana nastupiće: srpski rok sastavi Partibrejkersi i Kolja i Grobovlasnici, moldavski trubač Adam Stinga i jermenska rege grupa Reinkarnejšn.

Kustendorf održava se u organizaciji Rasta International i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanije Gasprom njeft.

Guske i rakete na otvaranju

Otvaranje Kustendorfa redovno prate neobični performansi, poput donošenja crvenog tepiha i vuka koji njime šeta, slobodne interpretacije atentata na Franca Ferdinanda, sahranjivanje američkih blokbastera i sl. Ove godine Emir Kusturica najavljuje da će biti „postavljanja rakete koje na Mokru Goru stižu iz Rusije“, ali i gusaka u velikom broju, koje se mogu videti i na plakatu za ovogodišnje izdanje festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari