Najveći broj crnogorskih igara ikada na jednom mestu 1Foto: KUD "Mijat Mašković"

U Kulturnom centru u Kuli 26. marta 2022. svečano je obeležen jubilej dvadeset godina postojanja KUD-a „Durmitor“.

Reč je o udruženju koje se bavi očuvanjem izvornih crnogorskih igara i pesama i, prema rečima istraživača, jedan je od poslednjih primera „žive“, nasleđene tradicije.

Na koncertu simbolično nazvanom „Tragom predaka“, uz goste KUD „Piva“ iz Plužina i KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, izveden je verovatno najveći broj crnogorskih izvornih igara na jednom mestu ikada. Prema rečima Milovana Vukovića, direktora KUD-a „Durmitor“, cilj je bio  spustiti se u dušu svakog posetioca, „napojiti je i nahraniti na bistrom vrelu tradicije.“

Program je koncipiran tako da obuhvati gotovo sve sfere crnogorskog nasleđa. Uz zdravice, pevanje uz gusle, sviranje na dvojenicama i fruli, čule su se veoma arhaične i zahtevne pesme Pive, Drobnjaka i kolašinskog kraja. Poseban kuriozitet predstavlja i to što je ceo koncert izveden tako da se stilom ne odstupi od onog zabeleženog na terenu „kako je to bilo u narodu“, dakle igrano je isključivo uz pratnju pesme ili ritma koraka, što je nekada bio i jedini način muzičke pratnje crnogorskim igrama.

Kroz scenske prikaze „Proševine“, „Pivskog sijela“, „Đevojačkih ljubavnih mađija u kolu“ mogle su se videti igre sa motivima otmice ili prosidbe devojke, neobične formacije i čuti izuzetni poetski tekstovi. Tradicionalne igre kaloper, terzije, Vukić, trusa, žetelačko kolo, bile su samo deo ovog pokretnog muzeja crnogorske igračke tradicije.

„Ko duboko pronikne u dušu naroda, dosegnuće u samu srž ljudskog bića, tanane horizonte  umetnosti, mudrosti i znanja. U našem narodu se kaže: „Kad se bratska srca slože i olovo plivat može!“, reči su Milovana Vukovića kojima je nadahnuto poželio dobrodošlicu posetiocima dodajući da su: „Uspehu ovog veličanstvenog koncerta doprineli nemerljiva ljubav istrajan rad više od stotinu amatera koji su večeras pripremili sadržajan, raznovrstan repertoar, jedinstven i poseban. Taj uspeh je postignut uz veliki rad stručni ljudi, istraživača tradicije: Davora Sedlarević, Jovice Vukovića i Ranka Mićanovića.“

U programu su učestvovale i solistkinje Maša Vojvodić, Nađa Jeknić, Omladinski hor „Vile“ KUD-a „Durmitor“, solista na fruli i guslama Radovan Suknović, na dvojenicama Zdravko Knežević i guslar Maksim Vojvodić. Posebne emocije naročito kod starijih i potomaka crnogorskih kolonista, izazvala je Tijana Rakočević interpretirajući stari način tuženja. Zahvalnica je uručena Jovani Bulatović, mladoj Bjelopoljki koja se bavi izradom narodne nošnje.

U srcu bačke ravnice čiji jedan deo su naselili kolonisti iz Crne Gore političkom kolonizacijom 1945. godine, a neki se doselili i kasnije, očigledna je želja članova „Durmitora“ da na najkvalitetniji način doprinesu izučavanju i revitalizaciji tradicije iz svoje zemlje matice.

Manifestaciju su podržali Uprava za rad sa dijasporom i iseljenicima Crne Gore, kroz projekat „Trajanje – 20 godina rada КUD-a „Durmitor“, lokalne samouprave Plužine, Кula i Žabljak, kao i brojni donatori.

Posebnu zahvalnost organizator je iskazao predsedniku opštine Kula Damjanu Miljaniću, gradonačelnicima Plužina i Žabljaka Mijušku Bajagiću i Veselinu Vukićeviću, direktoru Uprave za dijasporu Seidu Hadžiću, konzulki Crne Gore u Sremskim Кarlovcima sa saradnicima Nevenki Ćirović, prvom sekretaru Ambasade Crne Gore Tijani Vuković, svešteniku pravoslavnog hrama u Кuli Peru Anđeliću, te Borislavu Tošiću i Tomašu Ćoroviću, kao i Rajki Popović sekretarki Udruženja Durmitoraca iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari