Sa ukupnom Box office zaradom od 4,7 milijardi dolara, Warner Bros je jedini studio u istoriji koji je tri godine za redom ostvario zaradu veću od 4 milijarde dolara. Najuspešniji film ovog studija u 2011. bio je „Hari Poter i Relikvije Smrti- drugi deo“.


Warner Bros studio je ostvario ukupnu zaradu na međunarodnom nivou od 2,87 milijardi dolara i time zauzeo poziciju broj jedan u Evropi.

Predsednik Warner Bros grupe, Def Robinov je izjavio: „Tokom 2011. godine imali smo niz različitih filmova, komedija, akcija, trilera i naravno, malo magije. Ovaj uspeh delimo sa produkcijskim kućama, kao i sa svima koji su radili naporno, ne samo na samom filmu već i na njegovom približavanju svetskoj publici“.

Ključna tačka uspeha za studio u 2011. godini je bilo finale najveće filmske franšize o Hariju Poteru, „Hari Poter i Relikvije Smrti- drugi deo“, koji je zaradio više od 1,33 milijarde dolara širom sveta, čime nije samo postao film sa najvećom zaradom tokom prethodne godine, već se uvrstio i u društvo tri filma sa najvećom zaradom uopšte.

Pored ovog filma, kompanija Warner Bros je imala dosta filmova sa ukupnom zaradom od preko 100 miliona dolara širom sveta, među koje spadaju „Mamurluk u Bangkoku“ (586 miliona), „Kako se rešiti šefa“ (215 miliona), „Poslednja ekskurzija 5“ (164 miliona), „Ta luda ljubav“ (148 miliona) i „Zaraza“ (141 milion), kao i trenutno aktuelni hit film „Šerlok Holms: Igra senki“ koji je zaradio 286 miliona dolara do sada na svetskom nivou.

Za 2012. godinu, Warner Bros. Pictures je pripremio niz dugoočekivanih filmova, uključujući film „Gnev Titana“ nastavak blokbastera „Borba Titana“ sa Semom Vortingtonom, Lijamom Nisonom i Rejfom Fajnsom; film „Mračne senke“ Tima Bartona sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi; „Uspon mračnog viteza“ epsko finale Betmen trilogije reditelja Kristofera Nolana sa Kristijanom Bejlom, Majklom Kejnom, En Hatavej, Gerijem Oldmanom i Morganom Frimenom; povratak Pitera Džeksona u Srednji svet sa filmom „Hobit: Neočekivano putovanje“ i Baz Lurmanova adaptacija klasika „Veliki Getsbi“ sa Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi.

Paramaunt zaradio najviše

Los Anđeles – Holivudski pobednik za 2011. godinu je studio Paramaunt koji je zaradio rekordnih 5,17 milijardi dolara širom sveta. Inače, sa 16 novih filmova, ovaj studio je u Severnoj Americi inkasirao 1,96 milijardi, a i preostali deo postignut u ostatku sveta (3,21 milijarda) je rekordan. Ovaj studio je u 2011. godini imao više uspeha, među kojima je i prvi kompjutersko-animirani film, ali i i prvih milijardu dolara zarade isključivo od jednog ostvarenja – „Transformersi: Tamna strana Meseca“. U 2012. godini Paramaunt će pokušati da nastavi dobar rezultat zahvaljujući „Paranormalnoj aktivnosti 4“ ali i iščekivanom zombi-trileru „Svetskom ratu Z“. V. T.

Pad posete bioskopima u 2011. godini

Los Anđeles – Poseta američkim bioskopima u 2011. godini je zabeležila pad. Brojke pokazuju najnižu vrednost u poslednjih 16 godina, na samo 1,3 milijarde prodatih ulaznica. Zarada je pala za 3,4% na 10,2 milijarde dolara (10,6 milijardi je ostvareno 2010.). V. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari