Narodna biblioteka Užice obeležila 165 godina postojanja 1Foto: Nenad Kovačević

Skromnim i prigodnim programom, u Narodnoj biblioteci Užice je obeleženo 165 godina postojanja te najstarije ustanove kulture u užičkom kraju.

Biblioteka je osnovana na današnji dan, 19. avgusta 1856. godine, kao Užičko čitalište koje je bilo među prvih deset u tadašnjoj Srbiji. Najzaslužniji za početak rada Užičkog čitališta su bili prota Gavrilo Popović, protojerej Užičkog okruga, narodni poslanik, dobrotvor i prvi predsednik Čitališta, i Stojan Obradović, okružni sudija i prvi upravitelj Čitališta koji je, iste godine, osnovao i Teatralno društvo, preteču današnjeg Narodnog pozorišta Užice. U to vreme, u Užicu je živelo 1.746 Srba i 5.010 muslimana, a Čitalište je imalo sedamdesetak članova.

Za to vreme, u bibliotekarstvu se, istakla je Dušica Murić, direktorka te ustanove, „mnogo toga promenilo, ali je misija bibliotke ostala ista – da razvija i unapređuje usluge, uvećava knjižni i neknjižni fond, radi na zaštiti stare i retke knjige, objavljuje dela iz svoje rukopisne zbirke, učestvuje u kulturnom razvoju lokalne zajednice i svojim programima doprinosi raznovrsnijoj i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi”.

Podsetila je na to da je ta ustaniva matična biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke u  Zlatiborskom okrugu i da poseduje  oko 180.000 knjiga, više od 500 naslova periodike, oko 300 zvučnih knjiga kao i bogatu zbirku neknjižne građe, stare i retke knjige.

„Ponosni smo na više od 6.000 članova, više od 60.000 poseta i više od  110.000 izdatih knjiga godišnje, ali i na brojne književne večeri, izložbe i dečje kreativne radionice, kroz koje su prošle stotine dece iz našeg grada. Kao jedna od pet najuspešnijih biblioteka u projektu Digitalni građanin, naša biblioteka je nagrađena je vrednom opremom, koja će najmlađe članove pripremiti za digitalno doba“, istakla je direktorka na skromoj svečanosti kojoj je prisustvovao i dr Gojko Tešić, književni istoričar i profesor univerziteta u Novom Sadu.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je najavila mogućnost sanacije prostora te ustanove, nadajući se podršci države za taj projekat.

“Naša je dužnost i obaveza da Narodnu biblioteku čuvamo i u godinama i vekovima koji dolaze. I ne samo zbog činjenice da je Grad osnivač ustanove, već prvenstveno, zbog ogromnog svakodnevnog doprinosa, učinićemo sve što je u našoj moći da u narednom periodu obezbedimo podršku za sanaciju i rekonstrukciju ovog prostora u kome se nalazi veoma vredna književna građa. Radi se na izradi projekta, a nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i, uz pomoć resornih ministarstava, uspeti da obezbedimo i neophodna finansijska sredstva”, rekla je gradonačelnica.

„Međaj“ i društvene mreže

Užička Biblioteka je izdavač časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Međaj“, koji ove godine obeležava 40 godina od prvog broja, a prateći potrebe savremenog čitaoca, unapredila je svoj sajt, pokrenula Jutjub kanal i promoviše svoju delatnost na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari