Narodno pozište iz Niša 135. rođendan obeležava premijerom "Hasanaginice" 1Foto: Promo

Narodnog pozorište iz Niša večeras, 11. marta, proslaviće 135 godinu rada i postojanja premijerom predstave „Hasanaginica“, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Isidore Goncić.

Ova predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Leskovca i niškog teatra.

„Simović je napisao poeziju od dramskog teksta po motivima balade napisane početkom 17.veka. Međutim, to delu se bavi i pitanjem položaja žene u savremenom svetu. Nadam se da će niška publika uživati jer smo se trudili da napravimo uzbudljivu predstavu“, rekao je Dragan Marjanović, direktor leksovačkog teatra, koji u ovoj tumači ulogu Hasanage.

Glumica iz Leskovca Mina Cocić, koja glumi Hasanaginicu, izjavila je da se rediteljka uhvatila za Simovićevu nit koja se bavi  ženskim pitanjima.

„Logično je da je tako pošto je i ona žena, kao i gotovo celokupna autorska ekipa. Nas, dakle, najviše zanima položaj žene u društvu u savremenom svetu, kao i koliko se i da li se nešto promenilo u odnosu na pre. Naravno, današnja žena ima više mogućnosti od one koja je živela u Hasanaginičino doba, ali… Ostaje veliko pitanje koliko su i sada žene ravnopravne sa muškarcima“, rekla je ona.

U glumačkoj ekipi su Ivana Nedović, Filip Radivojević, Suzana Grujić, Predrag Smiljković, Dragiša Veljković, Ivan Janković, Nikola Šćešanović i Filip Nedeljković.

Povodom 135. rođendana u foajeu Narodnog pozorišta u Nišu postavljena je izložba pozorišnih plakata „Prvih 35 u 135“.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari