– Narodno pozorište je solventno i bez dugovanja ulazi u 2010. godinu, sopštio je na novogodišnjem koktelu, sumirajući rezultate rada u 2009. godini, upravnik NP Božidar Đurović. Očigledno da je u vremenima krize i za rad kulturnih institucija najznačajnije kako su poslovale u ekonomskom smislu, a to posebno važi za nacionalni teatar koji godinama unazad od nagomilanih dugova i do sada neuspelih pokušaja restruktuiranja, nije mogao bezbrižno da se bavi svojom repertoarskom politikom.

Glomazna i nefunkcionalna struktura ove kuće takođe je počela da se menja, pa je tako broj zaposlenih sa 788 u mart, do sada sveden na 739.

Što se repertoara tiče, NP je u 2009. na Veliku scenu postavilo dve predstave – „Novu Stradiju“ i sada „Pokojnika“, a na scenu „Raša Plaović“ „Bazen (bez vode)“, „Ronalde, razumi me“, „Možda smo mi Miki Maus“, „Kod kuće/Kabul“ i „Igrajući žrtvu“. U Operi su premijerno izvedene „Moć sudbine“ i „Hasanaginica“, a u Baletu je obnovljena „Uspavana lepotica“ i postavljeni „Interval/Viva la Vida“ i „Ukroćena goropad“. Pozorište je sa svojim komadima, najviše sa predstavom „Derviš i smrt“, gostovalo na brojnim festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. Sa Operom je bilo u nekoliko italijanskih gradova, a sa baletom „Kraljica Margo“ u Španiji i Meksiku. Na gostovanjima u inostranstvu predstave NP videlo je 16.000 gledalaca. U okviru akcije Ministarstva kulture Srbija u Srbiji predstave NP videlo je 7.753 gledaoca u 18 gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari