Izložba „Mirko Ilić – retrospektiva: strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975-2011.“ je umetnički događaj koji će publici pružiti mogućnost upoznavanja s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga veka pokrenuo novi talas zanimanja javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao izuzetne worldwide rezultate, najavio je na juče održanoj konferenciji za novinare Miloš Jovanović iz Studia „Hammer“ iz Novog Sada, zahvaljujući kome se realizuje ovaj projekat u koprodukciji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke.


Pored reprezentativne izložbe koja će biti otvorena večeras u 19 sati, a sam Mirko Ilić će publiku voditi kroz izložbu, poznati dizajner i ilustrator je već sinoć održao radionicu mladima u Fabrici Studentskog kulturnog centra.

– Želim da pregledam portfolije mladih umetnika. Nikada neću zaboraviti kakvu smo mi dobili podršku od Dušana Petričića, Dušana Radovića i Tirketa. Da li možete da zamislite koliko mi je značilo da svojevremeno o Novom kvadratu izađu dve stranice u NIN-u, a ja sam tada imao samo 19 godina. Mladi ovde nemaju takvu podršku, mediji su katastrofalni i nijedna pozitivna vest ne može da prođe ni na ono malo stranica koje su posvećene kulturi. Ja to najbolje vidim jer pratim svetske uspehe mladih iz Srbije i znam da se o njima ne objavi ni red teksta. Nažalost, to će imati posledice jer se onda u ovoj sredini ne može razviti neki novi Koraks. Mladi će postizati uspehe ali će mediji kroz 30 godina tekst o tome počinjati sa „Naše gore list“, nesvesni da su upravo oni odgovorni jer bi taj mladi čovek mogao biti „naše gore čitava šuma“, istakao je Ilić na konferenciji naglasivši da mu poslednjih godina dolazi u Njujork više mladih nego tokom rata devedesetih i da je to njemu znak da oni ovde nemaju prostora za razvoj.

Večerašnja izložba, koju će publika u Muzeju savremene moći da pogleda do 15. novembra, ima ideju da apostrofira izuzetno jak socijalni angažman Mirka Ilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari