Naslednik Motovuna – Cinehill donosi filmove Kirila Srebrenikova, Agnješke Holand, kao i priču o suđenju psu koji je ugrizao troje ljudi 1Foto : Atelier de Production / Bande à / Christophel Collection / Profimedia

Ovogodišnji Cinehill održaće se od 24. do 28. jula na izletištu Petehovac iznad Delnica i u okolnim mestima
Festival svega najboljeg ovogodišnji je Cinehill u visinama Gorskog kotara a ovaj moto će biti opravdan i izborom filmova među kojima su i brojni nagrađeni hitovi na najprestižnijim festivalima.

Nezavisni naslovi iz kinematografija čija dela ne možemo često da pogledamo orijentacija je i manifestacije koja nastavlja put Motovun Film Festivala.

Među sjajnim filmovima u glavnom programu je i onaj stare gošće i dugogodišnje prijateljice festivala Agnješke Holand.

„Zelena granica“ tematizuje problem izbeglica u močvarnim šumama na granici Poljske i Belorusije, uhvaćenih u geopolitičku krizu koju je izazvao beloruski diktator Aleksandar Lukašenko.

„Uz specijalno priznanje žirija u Veneciji i nominaciju za Evropsku filmsku nagradu, film je dobio možda najprestižnije priznanje. To je jedini ovogodišnji evropski film protiv kojeg su hajku digla četiri ministra tadašnje poljske konzervativne vlade, i protiv koga su nacionalisti organizovali kampanju negativnih internetskih ocena. Sve je to Zelenu granicu pretvorilo u jedan od najvažnijih evropskih filmova ove sezone“, ističe selektor glavnog programa Cinehill-a  Jurica Pavičić, piše Jutarnji list.

Specijalnim priznanjem žirija u San Sebastianu, ovenčan je, pak, „Kalak“.

Prvi film s Grenlanda na ovom festivalu prati mladića koji na ovom ostrvu pokušava da pronađe život nakon traume polnog zlostavljanja koje je počinio njegov otac.

To je priča o bračnoj neveri i strasti koja nas vodi u jednu zanimljivu kulturu: onu urbanizovanih grenlandskih Inuita.

„Kalak“ je drugi dugometražni film rediteljke Izabele Eklef čiji je prvenac Slatki život (Holiday) prikazan u Motovunu.

S ovogodišnjeg Kana na Cinehill stiže Priča o Eduardu Limonovu, kontroverzna biografija još kontroverznijeg ruskog pisca kojeg glumi Ben Višov.

„Biografija sovetskog bitnika koji se pretvorio u ruskog radikalnog nacionalistu delo je Kirila Serebrennikova, režisera kojeg publika festivala poznaje po filmovima Učenik i Leto.

Od prethodne projekcije u Motovunu Serebrennikov je proveo dve godine u kućnom pritvoru, prebegao je na zapad, i sad je prvi put snimio film kao politički emigrant. Ovaj film upozorava nas kako se iza poze autentičnog, buntovnog i kontrakulturnog umetnika lako sakrije otrovni mućak“, kaže Jurica Pavičić.

Među nagradama koje krase filmove u ovogodišnjem programu je i jedna pasja!

Nagradu Palm Dog (Pseća palma) ove godine u Kanu je dobio pas Kodi iz filma „Pas na sudu“.

Švajcarsko-francuska rediteljka Leticija Doš donosi priču o prvom suđenju jednom psu, koji je ugrizao troje ljudi.
Ovom sudskom komedijom sa živahnom glumačkom postavom postavlja pitanja o našim odnosima sa životinjama.

Za filmove u glavnom programu mogu se već u pretprodaji kupiti najpovoljniji paketi ulaznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari