! Pokondirena tikva 2,51foto Marijana Janković

Premijera nove postavke čuvene komedije karaktera Jovana Sterije Popovića „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević biće  održana u sredu u 20:30 na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem glavnu ulogu (Fema) tumači prvakinja Drame Nataša Ninković.

U podeli su: i Iva Milanović (Evica), Slobodan Beštić (Mitar), Ivana Šćepanović (Ančica), Aleksandar Vučković (Jovan), Sena Đorović (Sara), Aleksandar Đurica (Svetozar Ružičić) i Dragan Sekulić (Vasilije).

Sterija je poznat po svom kritičkom odnosu prema malograđanštini, konzervativnosti i opasnim predrasudama svog vremena, kao i empatiji za likove što čeznu za ispunjenijim i uzvišenijim životom od onog koji im nudi učmala sredina.

Takođe, u svojim komadima veoma je specifičan i po jeziku kojim piše, pa stoga i ne čudi da oni u svakom vremenu predstavljaju veliki izazov pozorišnim rediteljima da ih postave na scenu jer u sebi sadrže potencijal za smeh, ali i za istovremeno opominjuće prepoznavanje.

Jedan od takvih komada je i „Pokondirena tikva“ iz 1838. godine u kojoj je na komičan način izvrgavao ruglu pomodarstvo i izveštačenost.

Humorom je želeo ne samo da nasmeje već i da prekori, ukaže na mane i nedostatke pojedinaca i društva hvaleći vrlinu, a kudeći porok.

U ovoj postavci, koja je osvežena savremenim kontekstom, Fema predstavlja potrebu za promenom u društvu koje se plaši odstupanja od norme.

„Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti, već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji“, poručuje Iva Milošević.

Ovo je biti osma dramska postavka „Pokondirene tikve“ u Narodnom pozorištu u Beogradu u kojem se, zahvaljujući Mihovilu Logaru koji je komponovao muziku i Hugu Klajnu koji je na osnovu originalnog teksta napisao libreto, u tri navrata našla i na operskom repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari