Rodni grad kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, Negotin, ove će godine od 11. do 16. septembra biti domaćin tradicionalnih Mokranjčevih dana . Kako su to najavili iz Doma kulture Negotin u Natpevavanju, takmičarskom programu, učestvovaće horovi Mecsek (Mađarska), Ipavska (Slovenija), Jeka primorja (Hrvatska), Canticum Novum (Beograd) i Vardar (Makedonija).

Drugi dan festivala biće rezervisan za naučne tribine posvećene Stogodišnjici filmske muzike, muzici Mokranjca na filmskom platnu i izložbi slika Olje Ivanjicki u negotinskom Domu kulture u kome će nastupiti Beogradski revijski orkestar. U crkvi Svete Trojice u selu Mokranje, Dečiji hor RTS izvešće dela Mokranjca i Ljubice Marić, a festivalska publika biće u prilici da vidi i čuje i etno grupu Marinika iz Negotina, mađarski hor Jazz Voices, prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja – hor Rondo Histriae iz Hrvatske i Vasil Hadžimanov bend.

U Negotinu će sa predstavom „Cigani lete u nebo“ gostovati ansambl Pozorišta na Terazijama i Romafest Gypsy Dance Theatre iz Rumunije. U programu 44. Mokranjčevih dana je i premijerno izvođenje kompozicije „15 rukohvata po Stevanu’’ Zorana Hristića u izvođenju duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije.Tokom festivalskih dana biće predstavljeni Muzički pasteli, knjiga Gordane Krajačić, otvorena izložba radova nastalih u Likovnoj kolonija Vratna „Eho muzike’’ i održano poetsko veče na kome će Matija Bećković, Dobrica Erić i Pero Zubac čitati poeziju posvećenu Mokranjcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari