Naučni skup o Simi Lozaniću, hemičaru, političaru, diplomati i akademiku 1

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koja je 2023. proglasila godinom Simeona Sime Lozanića, počeo je dvodnevni naučni skup povodom 175. godišnjce od rođenja ovog velikog srpskog hemičara, akademika, uglednog političara i diplomate.

– Ovaj naučni skup o doprinosu Sime Lozanića nauci, obrazovanju, privredi i društvu zapravo su pokušaj i želja da se ukaže na vrednost i značaj njegovog nepravedno zapostavljenog dela, jer on za razliku od svojih savremenika poput Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, Jovana Žujovića… nije imao nastavljače – naglasila je na otvaranju skupa profesorka Snežana Bojović.

Posle pozdravnih obraćanja predsednika SANU Zorana Kneževića, Vladimira Stevanovića, sekretara Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU i Gorana Roglića, dekana Hemijskog fakulteta BU, na skupu je bilo reči o Lozanićevom rad u organskoj hemiji i pedagoškom rad.

Za danas najavljena su izlaganja o Lozanićevom proučavanju prirodnih bogastava zemlje, radu u analitičkoj hemiji, privredi, političkom i društvenom angažmanu.

Akademik Simeon Sima Lozanić (1847-1935), rodio se umro u Beogradu. Bio je jedan od najvećih srpskih hemičara, univerzitetski profesor, političar, diplomata, predsednik Srpske kraljevske akademije u nekoliko mandata, prvi rektor Beogradskog univerziteta, ministar inostranih dela, ministar privrede i srpski kraljevski poslanik u Londonu.

U Beogradu je završio pravne nauke, a u Cirihu i Berlinu hemiju. Kad je osnovan Beogradski univerzitet 1905. bio je među prvih osam redovnih profesora koji su birali ceo ostali nastavni kadar.

Održavao nastavu iz hemije na nivou većine evropskih univerziteta, organizovao dobro opremljenu laboratoriju i biblioteku, dao prve univerzitetske udžbenike iz hemije.

Napisao je više udžbenika iz raznih oblasti neorganske, organske, analitičke hemije, kao i iz hemijske tehnologije.

Član Srpskog učenog društva postao je 1873, potom dopisni član Srpske kraljevske akademije 1888, a njen redovni član dve godine docinije.

U vladama obe srpske dinastije bio je ministar privrede, inostranih dela diplomata i učesnik svih tadašnjih ratova.

Njegov legat se nalazi u Zbirci velikana srpske hemije i ima “svoju” ulicu na Dedinju.

Istražujući prirodna bogatstva Srbije Sima Lozanić okrio je i tri minerala – avalit, milošin i aleksandrolit.

Avalit je dobio ime po lokalitetu gde je pronađen – Avali, a druga minerala po knezu Milošu Obrenoviću i kralju Aleksandru.

Lozanić je odredio i hemijsku formulu ovih silikatnbih minerala, koju su potvdili i srpski mineralozi, kao i njegovo otkriće da milošin i aleksandrolit nastaju raspadanjem avalita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari