Negotin: Nova stolarija na Muzeju Krajine u Negotinu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Do početka maja treba da bude zamenjena dotrajala stolarija na zgradi Muzeja Krajine u Negotinu čime se rešavaju problemi prezentacije građe, bezbednosti objekta i stvaraju osnovni uslovi za funkcionisanje Muzeja. Ova, za negotinski Muzej značajna investicija, realizuje se kroz projekat „Da nas prati dobar glas 2“ a njena vrednost je 3,6 miliona dinara.

-Nakon zamene elektroinstalacije i krova, ovo je treća velika investicija na upravnoj zgradi Muzeja Krajine – rekao je za Danas direktor negotinskog muzeja Ivica Trajković, govoreći o upravo započetoj zameni stolarije.

Postojeća stolarija bila je stara, dotrajala, oštećena i kako nam je rekao direktor Trajković, u unutrašnjost muzejske zgrade ulazila je voda i bile su ugrožene vitrine sa eksponatima odnosno stalna muzejska postavka.

-Zamena stolarije veoma je značajna, kako za eksponate jer se obezbeđuju adekvatni uslovi za čuvanje i zaštitu, tako i za prezentaciju i unapređenje rada zaposlenih – ističe direktor Muzeja Krajine u Negotinu, od koga saznajemo i da je projekat urađen 2018. godine, a novac obezbeđen prošle godine na konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu”.

Negotin: Nova stolarija na Muzeju Krajine u Negotinu 2
Foto: Muzej Krajine Negotin

Zahvaljujući projektu “Da nas prati dobar glas 2” biće zamenjeni svi prozori na muzejskoj zgradi i izvedeni molersko-farbarski radovi. Vrednost ovog značajnog posla je 3,6 miliona dinara, učešće Ministarstva kulture je dva miliona, a preostalih 1,6 miliona dinara obezbedila je lokalna samouprava.

Zgrada negotinskog Muzeja Krajine podignuta je krajem 19. i početkom 20. veka i nepokretno je kulturno dobro kao spomenik kulture. Prvobitno je bila kuća trgovca Dušana Jotića, a od 1952. godine u njoj je Muzej Krajine.

U prizemlju muzejske zgrade je arheološka postavka svrstana među bogatije u Srbijei i koja prezentacijom najvrednijih arheoloških eksponata prikazuje period od paleolita do kasnog srednjeg veka. U značajnije eksponate iz period rimske dominacije na ovom prostoru izdvajaju se bronzana statueta Neptuna sa Кarataša, nalaz iz svetilišta Jupitera Dolihena iz Brze Palanke, zlatne naušnice iz Prahova, mermerna ikona Libera i Libere.

Na spratnom delu je deo istorijske i deo etnološke postavke koje prezentuju specifičnosti ovog kraja, kao i biblioteka i administracija muzeja.

Osim što će doprinetii boljem čuvanju, zaštiti i održavanju muzejske građe, zamena stolarije na duži rok se rešavaju problemi prezentacije građe, bezbednosti objekta i stvaraju se osnovni uslovi za funkcionisanje Muzeja, navode nadležni u lokalnoj samoupravi, dodajući da osim estetskog ovi radovi imaju i funkcionalni karakter i umnogome će uticati na kvalitet grejanja i uštedu energenata.

Za radove na zameni stolarije na muzejskoj zgradi angažovana je stolarska radionica Manastira Bukovo, a čitav posao treba da bude završen do početka maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari