nebo iznad zeniceFoto: Promo

Novi HBO Original koprodukcijski dokumentarac „Nebo iznad Zenice“ (The Sky Above Zenica) u režiji Zlatka Pranjića i Nane Frank Muler imaće premijeru na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Premijera će se održati u sklopu programa Dan ljudskih prava, u ponedjeljak 19. avgusta. Nakon projekcije, novinar i reditelj Robert Zuber moderiraće panel diskusiju „Investicija u sutrašnjicu: Ko je vlasnik budućnosti?“ uz prisutnost oba reditelja.

U središtu Evrope, jedan od najzagađenijih svetskih gradova ujedinio je svoje građane u zajedničkoj borbi za održivu budućnost. Ali novac, moć i politika pokazuju se jednako otrovnim protivnicima kao i zagađenje koje preti njihovim životima.

Nakon Sarajevo Film Festivala, film „Nebo iznad Zenice“ ove jeseni će doći na Max striming platformu.

U Zenici, bosanskohercegovačkom gradu, česta pojava karcinoma, dečjeg dijabetesa i respiratornih bolesti postala je norma. Zagađenost vazduha, opšte gledano, u Bosni i Hercegovini je velika, a građani sa sumnjom gledaju na gigantsku čeličanu i koksaru koja zauzima četvrtinu grada i najveći je poslodavac na tom području.

Dokumentarac „Nebo iznad Zenice" premijerno na Sarajevo Film Festivalu, na jesen na strimingu 1
Foto: Promo

Oni žele da se nadzire emisija iz fabrike, kako nalaže ekološka dozvola, ali ništa se ne događa.

U najteže pogođenom naselju građani osećaju da ih niko ne čuje, pa formiraju udruženje građana Eko Forum kako bi zahtevali promene.

Ali poput grčke tragedije, sukob interesa veći je od svih aktera. Građani se brinu za svoje zdravlje i egzistenciju, političari moraju da osiguraju radna mesta i privku strana ulaganja kako bi bili ponovo izabrani, dok EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) daje zajam za novu elektranu koja radi na emisijama koksare, kao i biciklističke staze koje će pomoći brendiranju Zenice kao projekta Zelenog grada.

Tokom 7 godina (od 2017. do 2024.) film prati borbu Eko Foruma za podatke i odgovornost. Kroz oči građana koji trpe posledice, ovaj film daje glas onima bez glasa i otkriva složene mehanizme koji stoje na putu zdravorazumskim merama i održivosti u gradu, kao i na mnogim drugim mestima širom sveta.

Sarajevo film festival
foto: UNIQA Promo

Dokumentarac producira Magic Hour Films u koprodukciji sa Realstageom i HBO/Maxom, uz podršku Danskog filmskog instituta i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari