Nebojša Popov (1939 - 2016) 1

Dana 7. aprila, u gradu Zrenjaninu u severoistočnoj Srbiji, preminuo je Nebojša Popov, odani prijatelj Poljske, „Gazete Viborče“, njenog glavnog urednika, i moj dobar drug. Imao je 76 godina.

Kao član pokreta za podršku poljskoj „Solidarnosti“ bio je uhapšen i osuđen na 25 dana zatvora. Čitavu jednu deceniju donosila sam u Poljsku slatkiše koje je slao deci.

     Bio je sociolog, jedan od najistaknutijih intelektualaca i antiratnih aktivista u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

     Po završetku studija radio je na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“, zatim je dobio mesto asistenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kad je 1974. godine pokrenut časopis „Praxis“, Popov je bio sekretar redakcije. Učestvovao je u radu čuvene Korčulanske letnje škole, koja je svake godine ugošćavala značajne naučnike iz čitavog sveta, među njima i Poljake. Popov je bio jedan od profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu – ukupno njih osmoro – koji su 1975. godine uklonjeni s Fakulteta zbog višegodišnje podrške studentskom otporu započetom 1968. godine.

Ovi profesori su bili najpre nezaposleni, o njima je vodio evidenciju Zavod za nezaposlene, a posle nekoliko godina dobili su posao u Centru (danas Institutu) za filozofiju i društvene nauke, koji je bio osnovan da bi se oni nekako „udomili“, ali podalje od Fakulteta, kako ne bi mogli da „kvare“ studente.

Nebojša Popov je bio jedan od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI, 1989), te predsednik Republikanskog kluba i Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije. Od 1990. godine bio je glavni urednik lista „Republika“, koji je u zaglavlju određen kao „organ za građanskog samooslobođenje“.

     Za vreme jugoslovenskih ratova Popov je bio pokretač i učesnik antiratnih akcija, a posle toga bio je jedan od najaktivnijih ljudi u protestima protiv režima Slobodana Miloševića. Dobitnik je brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada za doprinos borbi za ljudska prava, za uređivački rad u Republici i za publicističke tekstove.

     Ostavio je za sobom mnoge dragocene radove i nekoliko izuzetnih knjiga, od kojih je poslednja, „Kako smo dospeli dovde“, objavljena ove godine, nekoliko meseci pre njegove smrti.

Bio je Nebojša ne samo vrsni znalac, već i sjajan, veran i odan prijatelj.

(Ovaj tekst objavljen je 11. aprila 2016. u poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza, čiji je glavni urednik Adam Mihnjik. Autorka je slavistkinja, prevela je na poljski više dela savremene srpske, hrvatske i bosanske književnosti)

Prevela s poljskog Jelena Jović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari