Nebojša Romčević: Ovo je poslednji trenutak, ako već treba da nestanemo da ne nestanemo u tišini i pokunjeni 1FOTO:Stanislav Milojković

Danas, u 18 sati se održava četvrti po redu protest Srbija protiv nasilja, koji je počeo kao reakcija na dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18, a ranjeno 20 osoba.

Pitamo umetnice, umetnike, kulturne radnice i radnike šta ih pokreće da budu tamo, šta misle da druge pokreće, da li loše vremenske prilike ili predstojeći godišnji odmori treba da budu izgovor da se od bunta odustane.

Dramski pisac, scenarista, teatrolog i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Nebojša Romčević kaže za Danas da on ide na protest Srbija protiv nasilja zato što se sebi tamo naviše dopada.

„Idem zato što se najviše sebi tamo sviđam. Mislim da je Artur Bloh rekao „Bolje imati užasan kraj nego užase bez kraja“ , dodaje Romčević.

Prema njegovim rečima ljudi koji dolaze na proteste podstiče sve ono što i ostale.

„Osećanje da ovako više ne može, da je ovo poslednji trenutak, ako već nije ni prošao, da ako već treba da nestanemo da ne nestanemo u tišini i pokunjeni. Čovek ima potrebu da nađe dušu i da ovaj narod , kao i svaki narod pruža otpor tihom nestanku. O zebnji da bi i ovi protesti mogli upropaste,  zbog  vremenskih prilika, predstojećih godišnjih odmora. Nebojša Romčević kaže da ne smemo da zaboravimo da imamo dve godine korone iza sebe, da smo teško oštećena roba svi zajedno, i da svako od nas treba ponovo sebe da izmisli. Dodaje ipak da ako su godišnji odmori preči, valja se i nad time zamisliti.

„Ako su godišnji odmori preči onda je i to informacija o kojoj treba razmišljati zašto su godišnji odmori preči? – zaključuje Nebojša Romčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari