Nedelja iranske kulture u Srbiji 1

Gostovanjem muzičkog sastava „Nagme“ iz Isfahana, koji svira tradicionalnu iransku muziku, otvaranjem izložbe fotografija i rukopisa u Kulturnom centru Novog Sada sinoć je počela Nedelja iranske kulture u Srbiji koja će trajati do 12. februara.

Sastav „Nagme“ predstaviće se danas i u Etnografskom muzeju u Beogradu, gde će Iranski kulturni centar prirediti izložbu fotografija, ilustracija i rukopisa. U okviru ove Nedelje iranske kulture od 8. do 12. februara u Jugoslovenskoj kinoteci održaće se 16. Festival iranskog filma.

Sutra, na dan otvaranja Festivala, na programu su dva filma – „Gde je kuća mog prijatelja“ u režiji Abasa Kjarostamija iz 1987. i „Melburn“ Nima Džavidija iz 2014. godine. Kijarostamijev film se našao u ovogodišnjoj selekciji u znak sećanja na ovog poznatog iranskog reditelja koji je preminuo prošle godine. Iz prošlogodišnje iranske filmske produkcije stižu filmovi „Telohranitelj“ Ebrahima Hatamikia i „Gde su mi cipele?“ Kiumarsa Purhamada. Tokom četiri festivalska dana Beograđani će moći da vide i filmove: „Riba iI mačka“ (2013) Šahrama Mokrija, „Slatki ukus mašte“ (2014) Kamala Tabriza.

Muzički sastav „Nagme“, koji će imati više koncerata u Beogradu i Obrenovcu, dolazi iz drugog po veličini iranskog grada, poznatom kao biseru iranske i svetske arhitekture. Više od decenije i po poznat je po popularisanju tradicionalne iranske muzike i melosu različitih etničkih grupa u Iranu, kao njihovom popularizaciji u svetu. Nastupao je na festivalima širom arapskog sveta, u Turskoj, Južnoj Africi, Švedskoj, kavkaskim zemljama. U Srbiji gostuju: Omid Babaklur i Fariborz Alageband (tar), Masud Ehtemam (santur), Mohad Šodžaji (nej) i Mohamad Reza Hamdami (vokal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari