beogradski festival evropske književnosti

Panelom „Zašto pesnici pišu romane?“ u utorak u 20 sati u Domu omladine Beograda počinje 13. Beogradski festival evropske književnosti koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag.

U razgovoru učestvuju pesnik i prozni pisac Nenad Jovanović, pesnik i romansijer Bojan Vasić, kao i književne kritičarke Tamara Krstić i Marija Nenezić.

Oni će razgovarati o razlozima zbog kojih pesnici i u savremenoj srpskoj i u savremenoj evropskoj književnosti sve češće pišu romane, kao i o tome da li se zbog toga događaju neke promene u poeziji i u romanu, kao i uopšte u savremenoj kulturi.

Da li kultura i društvo uvek prepoznaju neke žanrove kao svoj privilegovani izraz ili u savremenoj kulturi i književnosti dolazi do prevazilaženja klasičnog razumevanja žanrova i medija, to su samo neka od pitanja koje pokreće ovaj panel.

Tokom tri celovečernja književna programa publika će moći da prati čitanja poznatih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i panel o savremenoj književnosti i kulturi.

Kieser-2023_foto Marie-Therese Schrentewein
foto Marie-Therese Schrentewein

Nemački romansijer Luka Kizer, čiji je roman „Zato što je nešto bilo u vodi“ 2023. godine bio nominovan za Nemačku književnu nagradu, govori u sredu 5. juna u 19 časova.

Rođen 1992. godine u Tibingenu, Luka Kizer je studirao filozofiju i etiku, kao i kreativno pisanje u Hajdelbergu, Lajpcigu i Beču, u kome danas živi.

Na jesen 2024. izlazi njegov drugi roman „Ružičasti slon“.

Nedelja vrhunske književnosti: Počinje 13. Beogradski festival evropske književnosti u organizaciji Arhipelaga 1
FOTO Stanislav Milojković

Iste festivalske večeri održava se književni program Veselina Markovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih proznih pisaca, koji poslednjih godina živi u Strazburu.

U razgovoru s Veselinom Markovićem govoriće se, između ostalog, o njegovoj knjizi priča „Preimućstva kruga“, o knjizi eseja o filmu i književnosti „Šarlotino dvorište“, kao i piščevim esejima o odnosu književnosti i političke korektnosti, kao i o ulozi književnosti u društvu.

GabrieIa Babnik

Književno veče Gabriele Babnik, jedne od najznačajnijih savremenih slovenačkih književnica i jedne od autorki antologijske edicije 100 slovenskih romana, održaće se u četvrtak, 6. juna, s početkom u 19 časova.

Njen roman „Intimno“, u prevodu Jelene Budimirović, objavila je pre nekoliko godina Izdavačka kuća Clio.

Čitalac u ovom romanu prati ljubavnu priču Slovenke Janine i uglednog afričkog kolumniste Fadula.

Gotovo jednoglasno prihvaćen kao delo koje se bavi problemima migranata i migrantskom politikom, roman je u kritici prepoznat kao knjiga koja je mnogo više od proze.

Miguel Roan_knjiga o Beogradu

Španski esejista, politikolog i balkanolog Miguel Roan poslednji je gost ovogodišnjeg festivala.

Odranije istraživač Balkana, Miguel Roan je pisac knjige o savremenom Beogradu „Brutalni Beograd. Intimna hronika belog grada“.

Predstavljajući Beograd kao „nezavršeni grad“, Roan govori o promenama u tkivu grada i o različitim istorijskim, kulturnim i arhitektonskim slojevima Beograda, od kojih neki vuku poreklo iz tradicije, dok su drugi izraz otvorenosti Beograda prema novim arhitektonskim mogućnostima.

Beogradski festival evropske književnosti je događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjiga i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do panela i drugih događaja.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 13. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Ingo Šulce, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Dževad Karahasan, Jani Virk, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or.

Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Trinaesti Beogradski festival evropske književnosti traje od 4. do 6. juna.

Održava u sali Amerikana Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, kao i razgovori o savremenoj književnosti i kulturi.

Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari