Ova knjiga je vraćanje starog duga: Nedeljko Kovačić uoči promocije monografije „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ 1Foto: Đorđe Bajić

Promocija monografije „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ zakazana je za četvrtak, 30. maja  u 18 sati, u beogradskom Delfi kafeu (u okviru knjižare Delfi SKC). Autor ove luksuzne monografije je Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista, koga su gledaoci zavoleli zahvaljujući hit filmu i seriji „Vera“, te gledanim i hvaljenim dokumentarno-igranim serijalima „Jovanka Broz i tajne službe“ i „Drug Marko”.

Na promociji „Partizanskog vesterna Žike Mitrovića“ govoriće Nedeljko Kovačić, kritčar Đorđe Bajić, filmski stvaralac i kritičar Saša Radojević i reditelj Gordan Matić, a razgovor će moderirati kritičar Zoran Janković.

U „zagrevaju“  za predstojeći događaj  Nedeljko Kovačić dao je intervju za Mrežu kinoprikazivača Srbije u kome je između ostalog objasnio otkud on u svetu publicistike i zašto baš Žika Mitrović .

„Reč je pre svega o vraćanju starog duga. Sa Žikom Mitrovićem sam neposredno pred njegovu smrt snimio opsežan razgovor od kog je trebalo da nastane dokumentarac. Sticajem okolnosti, film tad nije nastao, ali iz istraživanja i obimnog sakupljenog materijala nastala je ova monografija, delimično u okviru mojih doktorskih studija“, rekao je Nedeljko Kovačić.

Prema njegovim rečima ono što je njemu bilo najinspirativnije za pisanje je što se Žika Mitrović formirao pre svega kao filmofil i ljubitelj stripa.
„Stvarao je i kao pripovedač klasičnog manira kojem je uvek posetilac bioskopa bio najvažniji kriterijum što se videlo u kvalitetu i velikoj popularnosti njegovih filmova, tako da je njegov opus u neku ruku blizak svakom današnjem gledaocu koji je ljubitelj klasične kinematografije i stripa“, skrenuo je pažnju Kovačić.

Odgovarajući na pitanje koliko je Mitrovićev opus uticao na njega kao filmskog autora Kovačić kaže da im je zajedničko što su obojica odrasli uz holivudske filmove i američke stripove.

„Iz nekog razloga sam uvek pokazivao sklonost ka istorijskim temama, naročito Drugom svetskom ratu – i takođe verujem u ideju kvalitetnog bioskopskog filma namenjenog gledaocu, što je danas relativizovana kategorija“, rekao je Nedeljko Kovačić. On je na kraju intervjua koji je s njim vodio Đorđe Bajić nabrojao svoje favorite iz opusa Žike Mitrovića i objasnio zašto ih i danas treba pogledati.
„To su: „Kapetan Leši“ (1960) – svakako, radi opšte kulture, a i generalne zabavnosti filma.
„Marš na Drinu“ (1964) – bez sumnje jedan od najboljih domaćih ratnih filmova svih vremena.
„Nož“ (1967) – ekonomičan, urbani B krimić utopljen u pop-kulturu 60-ih.
„Operacija Beograd“ (1968) – stripovski zabavan urbani ratni akcioni film.
„Brat doktora Homera“ (1968) – kao primer autentičnog domaćeg „špageti vesterna“, zaključio je Nedeljko Kovačič.

Drugačije lice

Kovačić u monografiji „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ otkriva jedno drugačije lice ovog stvaraoca u odnosu na poznati stereotip o jednom od najpoznatijih režimskih reditelja filmova o partizanima i revoluciji, kao i i jedina borba u koju je stvarno verovao – borba za publiku pred bioskopskim platnom. Živorad Žika Mitrović (1921-2005) počeo je karijeru kao stripski crtač i scenarista u periodu 1936-1941, tzv. „zlatnom dobu srpskog stripa“. Posle Drugog svetskog rata, Mitrović se bavio prvenstveno filmom, postavši jedan je od najpopularnijih i najplodnijih autora srpske i jugoslovenske kinematografije.Mitrović je režirao klasike partizanskog filma („Ešalon doktora M“, „Kapetan Leši“, „Brat doktora Homera”, „Užička republika“, „Operacija Beograd“…), cenjene istorijske spektakle („Marš na Drinu“, „Timočka buna“, „Nevesinjska puška“, „Solunski atentatori“…), kao i prve srpska/jugoslovenka kriminalistička ostvarenja („Poslednji kolosek“, „Nož“, „Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda“, „Protestni album“). Monografiju „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ obajavio je Filmski centar Srbije, pod uredničkim vođstvom Miroljuba Stojanovića, a na promociji će biti dostupna po specijalnoj ceni.

Izvor Mreža kinoprikazivača Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari