Negotin: Dobri rezultati ovogodišnje kampanje arheoloških istraživanja lokaliteta Egeta 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Negotinski Muzej Krajine i Filozofski fakultet u Beogradu i ove su godine zajednički radili iskopavanja na lokalitetu Egeta, u Brzoj Palanci. Ovogodišnja arheološka kampanja, inače treća zaredom, uspešno je završena i arheolozi su našli kulturne slojeve iz perioda rimske dominacije.

Jedan od projekata koje ove godine realizuje Muzej Krajine iz Negotina su „Arheološka istraživanja lokaliteta Egeta“.

Prema informaciji iz ove muzejske ustanove, ovogodišnja kampanja arheoloških istraživanja u Brzoj Palanci, u okviru ovog projekta je uspešno završena.

-Istraživanja su dala dobre rezultate. Pored toga što smo ranije utvrdili da je reč o vizantijskom utvrđenju, ovoga puta smo našli i potvrdu da na ovim prostorima imamo i kulturne slojeve iz perioda rimske dominacije. Svakako da nas u narednom periodu očekuje još mnogo toga interesantnog i značajnog – kažu u Muzeju Krajine u Negotinu.

Arheološka iskopavanja na Egeti, treći put zaredom, radili su Muzej Кrajine u Negotinu i Filozofski fakultet u Beogradu – Odsek za arheologiju, a istraživanjima su rukovodili dr Perica Špehar, vanredni profesor Filozofskog fakulteta i Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Кrajine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari