Izložba 27. Sabora likovnih umetnika “Zaječar 2021” temelj za bolju kulturnu saradnju komšijskih gradova 1Foto: Zaječarsko pozorište

Naredne dve nedelje u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu izloženi su radovi sa 27. Sabora likovnih umetnika “Zaječar 2021” . Nakon Negotina, ovu postavku videće i likovna publika najpre u svim gradovima iz kojih su umetnici koji su učestvovali na Saboru, a zatim i u Srbiji.

Na prošlogodišnjem Saboru likovnih umetnika “Zaječar 2021” učestvovala su i dvojica umetnika iz Negotina, Nedim Hadži Ahmetović – Mafa i Dragoljub Firulović-Firul, a njihovi sugrađani su od sinoć u prilici da u galeriji negotinskog Doma kulture vide radove nastale na ovoj tradicionalnoj likovnoj koloniji.

– Radujem se što imamo priliku da prikažemo publici radove sa ove likovne kolonije na kojoj su učestvovali i umetnici iz naše opštine i nadam se da ćemo imati prilike i mi sa našom kolonijom “Eho muzike”da gostujemo u Zaječaru – rekao je sinoć na otvaranju urednik umetničkog programa negotinskog Doma kulture Milan Radosavljević.

Na svečanosti otvaranja, čelni ljudi ustanova kulture Negotina i Zaječara, Jovanka Stefanović Stanojević i Vladimir Đuričić, istakli su da ova dva grada treba da imaju bolju saradnju u oblasti kulture i umetnosti i da će oni učiniti sve što od njih zavisi, da to ostvare.

Prema rečima Vladimira Đuričićaovo je prva izložba radova sa prošlogodišnjeg saborovanja, van Zaječara i u planu je da slike u narednom periodu budu izložene najpre u svim gradovima iz kojih su umetnici, a zatim i u čitavoj Srbiji.

Tokom 27 godina trajanja zaječarske likovne kolonije odnedavno Sabora likovnih umetnika, nastalo više stotina slika. Postavku sa prošlogodišnjeg saborovanja izloženu u negotinskoj galeriji čini 15 slika i jedna skulptura osmoro umetnika.

Osim Nedima Hadži Ahmetovića – Mafe i Dragoljuba Firulovića-Firula iz Negotina, izloženi su radovi Miroljuba Sretenovića iz Kragujevca, Dejana Trajkovića iz Vranja, Mirka Stokića i Danice Krstić iz Zaječara, Milana Radakovića iz Sombora i Rajka R. Karišića iz Beograda.

Izložba radova sa 27. Sabora likovnih umetnika “Zaječar 2021” može se razledati neredne dve nedelje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari